Boris Volosatîi (AUR) solicită planul de lucru privind rețeaua de apeducte pentru alimentarea cu apă potabilă a Republicii Moldova
Premierul României, Nicolae Ciucă, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu sunt vizați în întrebarea deputatului AUR Boris Volosatîi ce face referire la stadiul actual al construirii unor apeducte între România și Republica Moldova. Guvernul României a avut nevoie de 7 luni pentru aprobarea Acordului, în ianuarie 2022, dar deși au trecut 6 luni de când a fost agreat de către Executivul de la București, proiectul încă rămâne pe hârtie. În acest context, Volosatîi solicită un plan privind stadiul actual de lucru al conectării apeductelor între cele două state românești și explicații privind tergiversarea procesului, atât de important pentru românii de pe cele două maluri de Prut.
Prin acest Acord, Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, au convenit să permită amplasarea unor apeducte, cu subtraversarea râului Prut, pentru alimentare cu apă potabilă din judeţul Iaşi (România) în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni şi Făleşti (Republica Moldova).
”Care este stadiul actual de implementare a prevederilor Acordului din 20 mai 2021 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte și care sunt motivele temeinice pentru care Acordul interguvernamental a fost aprobat de Guvernul României abia la 5 ianuarie 2022, la o distanță de 7 luni și jumătate de la semnare”, întreabă deputatul AUR Boris Volosatîi.
Acordul din 20 mai 2021 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte a fost aprobat abia la 5 ianuarie 2022 (la o distanță de 7 luni și jumătate de la semnare) și publicat în Monitorul Oficial la 13 ianuarie 2022. Textul Acordului fusese convenit de ambele părți încă din anul 2020. În eventualitatea punerii în practică a acestui acord, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puţin patru oraşe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni şi Făleşti) şi aproximativ 100 de comune, cu o populaţie de aproximativ 250.000 de persoane.
Acordul prevede aspecte referitoare la amplasarea apeductelor şi modalitatea de efectuare a lucrărilor, astfel încât să nu afecteze linia frontierei de stat, precum şi autorizarea activităţilor de construcţie şi rezolvarea unor potenţiale diferende. Actualul acord permite amplasarea unor apeducte, cu subtraversarea râului Prut, în următoarele locuri:
a) între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova);
b) în sectorul localității Tabăra (România);
c) între localitățile Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova);
d) între localitățile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).