Boris Volosatîi (AUR): MAE ar trebui să facă demersuri pentru ca românii din Italia să fie recunoscuți oficial ca minoritate națională
Deputatul AUR Boris Volosatîi, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a transmis o sesizare către Ministerul de Externe în care prezintă cazul românilor din Italia și eforturile depuse de aceștia în vederea obținerii recunoașterii oficiale, prin lege, a minorității naționale și lingvistice române din Republica Italiană.
Românii din Italia reprezintă cea mai mare comunitate națională din această țară (1 milion), după populația majoritară italiană. Cu toate acestea, statul italian nu recunoaște în mod oficial minoritatea românească, deși minoritatea națională italiană din România se bucură de recunoaștere oficială, beneficiază de sprijin financiar acordat de statul român de la bugetul de stat și este reprezentată în Parlament.
În acest sens, românii din Italia au reluat un demers politic mai vechi privind completarea Legii italiene nr. 482/1999[1], act normativ care conține, ca parte integrantă, un „Regulament privind protecția minorităților lingvistico-istorice”[2] cu o nouă prevedere despre minoritatea națională și lingvistică română, precizează deputatul AUR Boris Volosatîi. În prezent, acest regulament, în vigoare din 28 septembrie 2001, vizează 12 minorități linvgistico-istorice, și anume: albaneză, catalană, germană, greacă, slovenă, croată, franceză, fraco-provensală, friulană, reto-romană (ladină), occitană și sardă[3].
Boris Volosatîi, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, consideră că minoritatea românească din Italia trebuie să fie recunoscută oficial de către statul italian și să beneficieze de drepturile prevăzute în lege, însă pentru materializarea cestui lucru este nevoie de eforturile diplomatice ale statului român.
În acest context, deputatul AUR a solicitat Ministerului de Externe să transmită:
- Ce acțiuni și demersuri concrete pe linie bilaterală a întreprins statul român (Președinție, Guvern, MAE, misiunea diplomatică la Roma și oficiile consulare române din Italia etc.) în vederea recunoașterii oficiale, prin lege, a minorității naționale și lingvistice române din Republica Italiană.
- Ce sprijin concret și când anume le-a acordat statul român reprezentanților comunității românești din Italia în vederea obținerii recunoașterii oficiale, prin lege, a minorității naționale și lingvistice române din Republica Italiană.
- Ce acțiuni și demersuri concrete are în vedere Ministerul Afacerilor Externe în anul 2023 pentru susținerea acestor asemenea demersuri.
[1] LEGGE 15 dicembre 1999, n. 482 Norme in materia di tutela delle minoranze linguistiche storiche.
[2] Regolamento di attuazione della legge 15 dicembre 1999, n. 482, recante norme di tutela delle minoranze linguistiche storiche. (GU Serie Generale n. 213 del 13-09-2001).
[3] ”In attuazione dell’art. 6 della Costituzione e in armonia con i principi generali stabiliti dagli organismi europei e internazionali, la Repubblica tutela la lingua e la cultura delle popolazioni albanesi, catalane, germaniche, greche, slovene e croate e di quelle parlanti il francese, il franco-provenzale, il friulano, il ladino, l’occitano e il sardo”.