Boala tăcută care-i macină pe români. Copiii și tinerii, cei mai afectați

În ultimii ani, tot mai mulți români se luptă cu o boală tot mai răspândită la nivel global. Statisticile sunt îngrijorătoare, iar medicii vorbesc despre un fenomen care trebuie stopat de urgență.

Astfel, obezitatea a ajuns să afecteze foarte multe persoane la nivel național, iar tinerii sunt printre cei care au cel mai mult de suferit.


Boala tăcută care-i macină pe români

Statisticile arată că foarte mulți români suferă de obezitate, iar acest lucru plasează România într-un top îngrijorător, la nivel european.

„35% dintre adulții din România trăiesc cu obezitate, lucru care plasează țara noastră în categoria țărilor cu prevalență foarte mare a acestei boli. Se estimează că prevalența obezității la adulți va crește anual cu 2.1% în perioada 2020-2035. Mai îngrijorător este faptul că procentul de creștere a prevalenței obezității în cazul copiilor va fi de 5.6% anual, un procent care ne plasează, din nou, în categoria de risc foarte ridicat”, arată statisticile prezentate de Asociația Împreună Împotriva Obezității.

România ocupă un loc îngrijorător la nivel european și este depășită, la capitolul obezitate, doar de trei țări.

„Aceste cifre îngrijorătoare sunt confirmate de statisticile publicate de Eurostat, conform cărora România are un procent de 59% din populație cu un indice de masă corporală mai mare de 25, corespunzător supraponderalității și obezității. Acest procent este considerabil mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană, Norvegia, Serbia și Turcia (52.7%) și este depășit de doar trei țări europene: Croația, Ungaria și Republica Cehă. La nivel global se estimează că majoritatea populației (51% sau peste 4 miliarde de oameni) va trăi fie cu supraponderalitate, fie cu obezitate până în 2035, dacă tendințele actuale vor continua”, mai precizează Asociația Împreună Împotriva Obezității.

Obezitatea, boala care conduce la alte probleme grave

Conform medicilor, obezitatea poate cauza multe alte probleme de sănătate, chiar și în rândul tinerilor.

„Hipertensiunea apare de multe ori la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată şi revine la normal, hipertensiunea va fi şi ea vindecată. Constatăm că numărul cazurilor a crescut, tocmai din acest motiv. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă. Acum au foarte multe preocupări tehnologice iar toate acestea conduc la hipertensiune”, precizează dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Iaşi.