Boala descoperită de cercetătorii canadieni la un os de dinozaur vechi de 76 de milioane de ani

O echipă de cercetători canadieni a identificat ceea ce ei numesc, primul cancer cunoscut la un dinozaur. Concluzia nu numai că aduce noi date despre viaţa uriaşelor animale, dar face lumină şi în privinţa istoriei uneia dintre cele mai temute boli ale umanităţii, transmite Mediafax.

„Dinozaurii ne par a fi nişte creaturi mitice, extrem de puternice. Dar trebuie să înţelegem că ei trăiau, respirau şi sufereau de aceleaşi boli pe care le întâlnim la animale şi oameni astăzi”, a explicat paleontologul David Evans, de la Muzeul Regal Ontario, unul dintre coautorii lucrării privind cancerul la dinozauri.

Cercetătorii au identificat cancerul pe un os de dinozaur, descoperit în anii ’70 dintr-un sit din Alberta, o zonă care a furnizat sute de schelete de dinozauri cu coarne, scrie canoe.com.

Paleontologii au presupus iniţial că deformarea osoasă de pe osul piciorului a survenit ca urmare a unei rupturi.

Dar în urma unei discuţii, Evans şi Mark Crowther, preşedintele Facultăţii de medicină a Universităţii McMaster şi un pasionat de dinozauri, au decis să încerce să identifice unele dintre bolile uriaşelor şopârle.

După ce au analizat mai multe fosile, echipa şi-a concentrat atenţia asupra unui os de picior fosilizat.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro