Baronul PSD, Marian Neacșu, abonat la venituri de peste 100.000 de euro pe an
Unul dintre cei mai discreți membri ai Guvernului în ce privește aparițiile publice este vicepremierul Marian Neacșu, cel care, până la rotativa guvernamentală, a deținut postul de secretar general al Guvernului, echivalentă cu o funcție de ministru. Deși are în „palmares” o condamnare penală și o excludere din partid, Neacșu a reușit să obțină venituri în jurul a 100.000 de euro pe an.
Excluderea din PSD, un inconvenient temporar
Premierul Marcel Ciolacu a avut grijă de prosperitatea pesediștilor care i-au fost alături în perioada de disidență prin care a trecut câtă vreme președinte al PSD a fost Liviu Dragnea. Cel mai recent caz este cel al lui Valeriu Zgonea, numit președinte al ANCOM la începutul lunii mai. Însă cel mai norocos a fost Marian Neacșu pe care actualul premier la promovat în funcții foarte bănoase în statul român astfel încât veniturile lui anuale să treacă de pragul de 500.000 de lei pe an. Cei trei au în comun faptul că au făcut parte din grupul de social-democrați care au fost printre criticii lui Dragnea.
Cariera politică a lui Neacșu părea încheiată în 2016 când a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că își angajase fiica la biroul parlamentar. Condamnarea i-a adus și interdicția de a candida la alegerile parlamentare din acel an.
Însă PSD a refuzat să abandoneze un cadru de nădejde al partidului pentru un „fleac” precum o condamnare penală astfel că în 2017-2019 Neacșu a ocupat două posturi de consilier onorific, unul pentru premier și unul pentru președintele Camerei Deputaților. Pe linie de partid, a ajuns chiar mâna dreaptă a lui Dragnea din postul de secretar general al PSD. Numai că Neacșu a făcut parte dintre liderii partidului care au început să-l conteste pe Dragnea, astfel că a fost exclus din partid în noiembrie 2018, alături de președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.
Neacșu s-a grăbit să intre în Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, și a coordonat campania acestei formațiuni la alegerile parlamentare din 2019. După ce Dragnea a ajuns la închisoare, noua conducere a PSD a început să-i recupereze inclusiv pe disidenții plecați din partid, astfel că lui Neacșu i s-a acordat funcția de vicepreședinte la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), cu toate că acesta n-avea competențe în domeniu. Marian Neacșu și-a început cariera profesională ca economist la un IAS din județul Ialomița, specializându-se apoi în furajarea animalelor.
Marian Neacșu, trimis la bancă să-și completeze veniturile
După numirea lui ca vicepreședinte ANRE în iunie 2019, USR a contestat decizia Parlamentului la Curtea Constituțională, invocând atât lipsa de expertiză în domeniu, cât și condamnarea penală, însă CCR a dat o decizie favorabilă lui Marian Neacșu care și-a preluat funcția. Potrivit declarației sale de avere din decembrie 2021, când s-a mutat cu locul de muncă la Guvern, Neacșu a câștigat în acel an de la ANRE salarii însumate de aproximativ 523.000 de lei.
Odată cu formarea coaliției guvernamentale dintre liberali și social-democrați, Neacșu a fost adus la Palatul Victoria, devenind secretar general al Guvernului. Problema a fost că, deși mai prestigioasă, funcția de la SGG îi aducea mai puțini bani, numai 169.000 de lei pe an. Pentru a nu fi nevoit să-și reducă standardul de viață, el a fost numit și într-un post la banca de stat Eximbank.
În declarația de avere, Marian Neacșu nu a menționat funcția deținută, însă 60m.ro a scris că este vorba de Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA), organism care examinează și aprobă reglementările interne specifice operațiunilor desfășurate în numele și contul statului. În calitate de reprezentant al Guvernului în acest comitet, veniturile anuale ale lui Neacșu s-au mărit cu aproape 258.000 de lei, astfel încât să nu scadă sub pragul de 500.000. Trebuie spus că nici în acest caz Neacșu nu are specializarea necesară în domeniul bancar, decât dacă este socotită ca suficient experiența ca economist de IAS și calitatea de expert contabil obținută în 2001.