Banca Mondială critică reforma pensiilor speciale. Impozitarea cu 15%, impact nesemnificativ în economie

Reforma pensiilor speciale din România este criticată de Banca Mondială. Organizația financiară consideră că impozitarea cu 15% are impact nesemnificativ în economie.

Banca Mondială critică reforma pensiilor speciale pe care guvernanții se chinuie să o adopte. Forul de la Washington consideră că impozitarea cu 15% are un impact nesemnificativ în economie.

Reforma pensiilor speciale, criticată de Banca Mondială: Impozitarea cu 15%, impact nesemnificativ în economie
O serie de amendamente adoptate de Senat, în martie, la proiectul de reformă a pensiilor speciale, indicau faptul că aceste venituri ar urma să fie impozitate progresiv cu maximum 15%.

Încă de atunci, Bruxelles-ul era nemulțumit de nivelul insuficient al reformelor aflate în dezbatere în Parlament. Acest lucru ar putea duce la pierderea unor sume importante din PNRR, respectiv 700 de milioane de euro, din totalul de 3,1 miliarde.

Între timp, Banca Mondială a dat publicității un nou raport în legătură cu pensiile speciale din România. Forul de peste ocean precizează clar că modificările Legii Pensiilor Speciale nu sunt semnificative. Mai exact, ele vor avea un impact în economie.

Încă de miercuri seară, acest raport dur a ajuns la București. El reprezintă o evaluare a modului în care coaliția aflată la guvernare a transpus în proiectul de lege privind pensiile speciale recomandările făcute anterior în luna februarie de Banca Mondială, adică la forma adoptată în Senat.

”Impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale, măsură adoptată de Senatul României, va avea efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor și, în timp, din ce în ce mai puține pensii de serviciu vor face obiectul unei impozitări crescute”, arată un raport realizat de Banca Mondială, citat de Euronews.

Banca Mondială, recomandări pentru liderii coaliției
Reprezentanții Băncii Mondiale au transmis și o serie de recomandări care ar trebui îndeplinite de către liderii coaliției. Printre cele mai importante putem enumera cerea de eliminarea dintre categoriile de beneficiari de pensii speciale a șefului Înaltei Curți de Casație și Justiție, șefii DNA și DIICOT ai Parchetului General, precum și membrii CSM.

Conform legii din prezent, aceștia se pot pensiona și pot primi pensie specială după un singur mandat. De menționat că această prevedere a fost eliminată din proiect și lăudată ca atare de Banca Mondială.

Banca Mondială mai recomandă indexarea cu inflația a pensiilor magistraților. Acum, aceste pensii cresc în funcție de indemnizația aflată în plată a celor în activitate. În proiectul de lege s-a modificat și creșterea va fi cu rata inflației, mult mai mică decât în prezent.