Axinia (AUR): Spitalele din România, bombă cu ceas. Ministerul Sănătății ar fi putut accesa 400 de milioane de euro pentru a preveni incendiile
În ultimul an au avut loc 11 incendii, un semnal de alarmă pentru întreaga societate privind siguranța pacienților din spitalele românești. Cauzele sunt cât se poate de evidente – majoritatea unităților spitalicești sunt vechi, unele au fost construite acum 100 de ani, în prezent nefiind consolidate, iar instalații electrice sunt suprasolicitate de către echipamentele utilizate. În plus, majoritatea clădăriilor nu respectă normele de securitate la incendiu.
Deputatul Adrian Axinia a avertizat că spitalele din România sunt bombe cu ceas: pacienţii nu pot fi evacuati, iar lăţimea holurilor nu este în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. De asemenea, arată deputatul AUR, este cât se poate de evident că în cadrul Ministerului Sănătății nu există nicio echipă de specialiști care să atragă investiții în infrastructura din acest domeniu. Spre exemplu, deși România putea accesa, în anul 2021, 400 de milioane de euro – fonduri europene – pentru a preveni incendiile, autoritățile nu au accesat nici măcar un euro. Adrian Axinia s-a arătat indignat de această situație și a cerut explicații din partea Ministerului Sănătății.
În răspunsul transmis, Ministerul Sănătății omite să răspundă la întrebarea adresată de către deputatul AUR și arată că, prin intermediului PROGRAMUL OPERAŢIONAL INFRASTRUCTURĂ MARE (POIM) 2014-2020, ministerul în cauză a a fost coiniţiatorul memorandumului prin care s-a decis alocarea sumei de 50 de milioane de euro din mecanismul financiar EU React, pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale, respectiv pentru infrastructura de gaze medicinale şi energie electrică din spitale. Mai departe însă, gestionarea programului revine în sarcina Autorităţii de Management POIM.
O altă precizare se referă la faptul că, în cursul anului 2021, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat un apel ce vizează „măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale şi a reţelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere şi control a acestor instalaţii şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare a aerului precum şi a altor investiţii necesare pentru creşterea securităţii la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar de stat”.