Avertismentul Austriei: Nu mizați pe continuarea tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina. Livrările s-ar putea opri în orice moment

Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, are un mesaj pentru traderii de gaze naturale: nu mizaţi pe faptul că gazele naturale ruseşti vor continua să ajungă în Uniunea Europeană via Ucraina, relatează Bloomberg.

Chiar dacă în mod tradiţional este unul dintre cei mai buni şi mai vechi clienţi ai Rusiei pentru gaze naturale, Austria şi-a înmulţit eforturile destinate reducerii dependenţei de livrările ruseşti, care acoperă încă mai mult de jumătate din necesarul ţării. O mare parte din gazele naturale ruseşti trec prin conductele care traversează Ucraina, însă acest lucru se poate schimba rapid, a precizat Leonore Gewessler, citată de Agerpres.

„Avem o conductă care trece printr-o zonă activă de război. Livrările ar putea să se oprească în orice moment. Trebuie să fim pregătiţi”, a spus Leonore Gewessler într-un interviu pentru Bloomberg. Preţurile de referinţă în Europa la gazele naturale au crescut cu peste 40% după ce Gerhard Roiss, fost director general la OMV şi un consilier al lui Leonore Gewessler, a avertizat la începutul lunii iunie că este puţin probabil ca Ucraina şi Rusia să prelungească acordul privind tranzitul gazelor naturale, care va expira în 2024. Acordul a fost intermediat de UE în 2019 şi nu există nicio garanţie că fie Ucraina, fie Rusia vor cere blocului comunitar să găsească o soluţie, a spus Gewessler.

„Dar chiar şi fără un acord de tranzit, gazele pot fi transportate”, a adăugat oficialul austriac, adăugând că acordul între Ucraina şi Rusia este „doar o parte a ecuaţiei”. Austria menţine una dintre cele mai ample relaţii cu Rusia pe partea de energie. Grupul rus Gazprom a acoperit aproximativ 80% din cererea de gaze a Austria la începutul conflictului din Ucraina, însă acest procent a coborât până la 50% în ultimele 18 luni.

„Am reuşit să ne reducem semnificativ dependenţa, însă fără îndoială că este în continuare mult prea mare”, a subliniat Leonore Gewessler. În vârstă de 45 de ani, Gewessler spune că ministerul pe care îl conduce lucrează „intens” pentru ca în lunile următoare să reducă riscul unor crize în aprovizionarea cu combustibil la iarnă. Aceste iniţiative variază de la majorarea capacităţilor fotovoltaice, la rezervarea de capacităţi în rute de conducte alternative şi reducerea consumului.

Pe termen lung, securitatea energetică va veni din eliminarea completă a combustibililor fosili, a spus Gewessler, care este şi membră în echipa guvernamentală care se ocupă cu elaborarea strategiei naţionale de apărare a Austriei. „Faptul că războiul convenţional a revenit în Europa, ne obligă să ne regândim politica de securitate în termeni mai largi. Vedem că livrările de energie au devenit un instrument în acest conflict. Şi de asemenea independenţa energetică şi tranziţia energetică au devenit o problemă de securitate naţională”, a spus ministrul austriac al Energiei.