Autorizaţie pentru modernizare malurilor Someşului, de la Podul Horea până în capăt la Grigorescu
Autorizaţia de construire aferentă revitalizării culoarului de mobilitate nemotorizată a Someşului, zona I – Lunca Someşului Mic, a fost recent eliberată de către municipalitatea clujeană. Proiectul de modernizare este semnat de spaniolii de Practica.
Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.
Zona de intervenţie are o suprafaţă de 146.500 mp şi cuprinde malurile intravilane ale Someşului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Totuţă, Splaiul Independenţi, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor, Iuliu Haţieganu. Investiţia va fi suportată de fonduri europene în valoare totală de 123.6 milioane lei şi are ca termen de finalizare data de 30.04.2023.
Intervenţiile propuse: trasee pietonale şi velo, trotuare şi trasee ciclistice pe străzile incluse în proiect, măsuri de consolidare a digului, plantarea de arbori, iluminat modern, resistematizarea verticală cuprinsă între Parcul Rozelor şi Someş.
De Master Planul de regenerare urbană a malurilor Someşului se ocupă spaniolii de la biroul de arhitectură Practica, ei fiind câştigători ai concursului de soluţii de 1,5 milioane de lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor Filiala Transilvania (OAR). Proiectul semnat de Jaime Daroca, Jose Mayoral și Jose Ramon Sierra a suferit modificări în anul scurs de la momentul câştigării concursului de soluţii, modificări la care au lucrat peste 40 de specialişti în încercarea de a recupera spaţiul public de pe malurile râului.
Planul final “Re-Thinking Someș” a fost prezentat, în 2018, de către Jose Mayoral, în cadrul unui eveniment desfăşurat sub egida Centrului Cultural Clujean. Mayoral este unul dintre fondatorii biroului de arhitectură Practica, a absolvit cursurile Universității Tehnice de Arhitectură din Sevillia și Masterul de Arhitectură al Școlii de Design de la Harvard. A condus proiecte importante în Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Chile și Spania, iar lucrările sale au fost expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York – MoMa (2015).
Deşi vorbim despre un masterplan pentru amenajarea malurilor Someşului de-a lungul celor 15 km pe care râul îi străbate prin oraş, primele intervenţii se vor concentra pe trei zone: Parcul Rozelor, platoul Sălii Sporturilor şi Parcul Armătura.