AUR propune reintroducerea uniformelor școlare. Mircea Dăneasa: Este o modalitate eficientă de a reduce diferențele economice și sociale dintre elevi
Alianța pentru Unirea Românilor propune reintroducerea uniformelor în școli și licee. În acest sens, partidul a depus la Senat un proiect de lege, motivând că acest lucru va întări sentimentul apartenenței la comunitate și va avea avantaje în privința siguranței elevilor, a transmis senatorul Mircea Dăneasa.
Inițiatorii susțin că studiile efectuate de-a lungul timpului în țările occidentale au arătat că purtarea uniformei școlare prezintă numeroase avantaje: reducerea absenteismului, îmbunătățirea ratei de absolvire, diminuarea cazurilor de comportamente agresive și eliminarea diferențelor economice și sociale dintre elevi. În plus, uniforma are și un avantaj economic pentru părinți: cheltuielile legate de procurarea uniformei şcolare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinţii nu vor mai fi nevoiţi să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor, a precizat senatorul AUR Mircea Dăneasa.
De asemenea, elevilor simt că astfel fac parte dintr-o comunitate:
„Atunci când un elev poartă o uniformă şcolară, este introdus într-un mediu care încurajează cultura şi promovează valoarea armoniei şi egalităţii între colegii de clasă. in numeroase ţări, uniformele şcolare sunt folosite pentru a aduce Iaolaltă elevii lor, indiferent de clasa socială, culoare, credinţă statut. intr-un fel uniformele obligatorii sunt benefice dacă ne gândim că, astfel, copiii nu sunt marginalizaţi pentru statutul Ior şi nici nu se confruntă cu probleme ce nu merită atenţie”, se arată în expunerea de motive anexată proiectului AUR.
Ce prevede proiectul de lege depus de AUR?
Inițiativa de modificare a Legii nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ prevede următoarele:
- „(1)In învățământul preuniversitar de stat și privat, este obligatoriu portul uniformei școlare de către elevi.
- (2) Pentru fiecare unitate școlară, modelele uniformelor și ale semnelor distinctive, se stabilesc de către consiliul de administrație împreună cu consiliile profesorale, cu consultarea reprezentanților elevilor, și cu acordul consiliului reprezentativ al părinților.
- (3) Pentru procurarea uniformelor școlare, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursă de ajutor social pentru achiziționarea acestora.
- (4) Bursele se asigură anual de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale.
- (5) Metodologia și criteriile generale de acordare a burselor sociale elevilor din învățământul preuniversitar, prevăzute la alineatul (3) se elaborează prin grija Ministerului Educației.
- (6) Modelele uniformelor și ale semnelor distinctive prevăzute la alin. (2) vor fi comunicate Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau inspectoratului de poliție județean și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ori inspectoratului de jandarmi județean.”