AUR propune ca familiile numeroase să plătească un impozit pe locuință mai mic. Măsura a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială
Propunerea inițiată de AUR care prevede aplicarea unor deduceri fiscale pentru familiile numeroase a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială – Camera Deputaților. Este vorba despre o reducere progresivă a impozitelor pe locuință în mod direct proporțional cu numărul de copii aflați în întreținere, explică deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa, inițiatorul acestui proiect.
Aceasta este una dintre inițiativele legislative depuse de către Alianța pentru Unirea Românilor prin care se urmărește crearea unui mediu fiscal prietenos pentru familiile cu mulți copii. AUR consideră că reducerea taxelor și impozitelor este soluția corectă pentru rezolvarea crizei demografice. La începutul acestei luni, proiectul de lege a fost respins la Senat de către celelalte formațiuni politice, iar acum își continuă parcursul la Camera Deputaților, unde urmează a fi dezbătut în comisiile abilitate.
„În Codul fiscal nu există niciun fel de deducere fiscală, indiferent că vorbim de impozite sau de venituri, cu privire la cei care au mai mulți copii. Mă refer la impozitul pe clădiri, unde dacă există o familie mai numeroasă e normal ca spațiul de locuit să fie mai mare. Avem niște reglementări privind spațiul minim optim de care o persoană ar trebui să beneficieze. Pot să vă spun că sunt valori destul de mari și luându-le pe toate în considerare – povara fiscală pe care o exercită creșterea mai multor copii și taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească- am propus niște procente de deducere din impozit pe locuință.
Practic, vorbim de o deducere progresivă până la 100% pentru cei care 4 sau mai mulți copii. Vorbim de un impozit pe an, reducerea globală se referă la 6 salarii minime brute per an, mai ales în contextul în care avem o creșterea a impozitelor pe locuințe. Aceasta este o măsură de protecție socială mai mult decât necesară dacă vrem să sprijin natalitatea și să convingem românii să rămână în țară”, a explicat Ilie Coleșa.
Ce prevede proiectul de lege inițiat de AUR?
Inițiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legil nr. 227/2015 privind Codul
fiscal prevede următoarele:
După alineatul (8) al articolului 457, se introduc trei noi alineate, alineatele (81) (83), cu următorul cuprins:
(81) Impozitul pe clădirea aflată în proprietatea unei persoane fizice, unde aceasta îşi are adresa de domiciliu sau de reşedinţă, se reduce procentuai în raport cu numărul de copii pe care acesta îi are în întreţinere, după cum urmează:
- 10% pentru persoanele care au un copil în întreţinere;
- 25% pentru persoanele care au doi copii în întreţinere;
- 50% pentru persoanele care au trei copii în intreţinere;
- 100% pentru persoanele care au patru şi peste patru copii în întreţinere.
(82) Impozitul pe clădirea aflată în proprietatea unei persoane fizice, unde aceasta îşi are adresa de domiciliu sau de reşedinţă, se reduce procentual în raport cu numărul de copii pe care acesta i-a avut în întreţinere timp ce cel puţin 10 ani consecutivi, dar pe care nu-i mai are in întreţinere, după cum urmează:
- 5% pentru persoanele care au avut un copil în întreţinere; 10% pentru persoanele care au avut doi copii In întreţinere;
- 25% pentru persoanele care au avut trei copii în întreţinere;
- 50% pentru persoanele care au avut patru copii în întreţinere;
- 100% pentru persoanele care au avut cinci şi peste cinci copii în întreţinere.
(83) Reducerea totală calculată potrivit alin. (81) şi (82) nu poate depăşi pragul a de 6 ori salariul minim brut per ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, Ia începutul anului fiscal pentru care se calculează impozitul.