AUR despre justiție: 10 ani ca să devii judecător, astăzi ne judecă copii

Avocatul Gheorghe Piperea a prezentat măsurile propuse de AUR în programul de guvernare referitoare la sistemul de justiției. Printre acestea se află propunerea ca niciun judecător să nu poate accede la această poziție în sistemul judiciar românesc fără a avea o vechime minimă în alte profesii juridice, altele decât magistrați, de 10 ani de zile. El a subliniat că nu este normal ca un judecător tânăr să se ocupe de cazuri grave, având în vedere că nu are experiența necesară.

În opinia sa, orice judecător trebuie să treacă prin mai multe etape din sistem pentru a înțelege societatea de la firul ierbii.

„Trebuie mai întâi să fii avocat, practician în insolvență, executor judecătoresc, notar, jurist de întreprindere și de-abia după aceea, printr-un examen serios, inclusiv la nivel mental și psihologic, să devii judecător. Sunt situații în momentul de față în care copii de 24 de ani, care tocmai au terminat Institutul Național de Magistratură, se pronunță pe chestiuni de calomnie.

Ca să nu mai vorbim de faptul că acest copil de 24 de ani, care n-are niciun nimic, niciun gând în minte să se căsătorească mai devreme de 40 de ani, se pronunță în situații de încredințare a copiilor între două persoane de sex opus – mamă și tată”, a explicat Piperea.

El a mai subliniat că o altă măsură necesară ar fi reînființarea curților de jurați, iar nu cum s-a spus în presă înființarea tribunalelor poporului din perioada stalinistă. Curțile cu jurați mai există la ora actuală în Franța. Este vorba despre un tip de instanță compusă dintr-un judecător și 6 jurați în fond, respectiv 9 jurați în apel. Măsura s-ar aplica în cazul proceselor importante ce vizează infracțiuni grave, spălare de bani, procese împotriva corporațiilor sau statului.

„În momentul de față sunt procese care durează nouă ani, zece ani de zile și care determină prescripție – infractori dovediți, chiar și criminali, scapă prin corupție pentru că judecătorul nu se mișcă, pentru că procurorul nu s-a mișcat.

Este suficient să te uiți cu atenție la ceea ce s a întâmplat acum două săptămâni pentru furturile de la Unifarm, pentru o sumă de 700.000 de euro, despre care mituitorul a recunoscut, a făcut un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul ca să scape cu închisoare cu suspendare. Dar vine judecătorul și spune „achitare”, fapta nu există. Lucrurile acestea nu se mai pot întâmpla dacă introducem curțile cu juri. Și, atenție, nu este vorba de a judeca orice contravenție, este vorba de a judeca faptele penale cele mai grave, procesele împotriva corporațiilor, împotriva statului”, a afirmat Gheorghe Piperea.