Astmul reduce riscul de tumori cerebrale
Nu se pot spune prea multe lucruri bune despre astm, o boală respiratorie în care căile respiratorii se îngustează și se inflamează. Dar există totuși una: persoanele cu astm par să aibă un risc mai mic de a dezvolta tumori cerebrale decât persoanele care nu au boala respiratorie. Și acum, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis cred că au descoperit și motivul acestei conexiuni. Totul se leagă, de fapt, de comportamentul celulelor T, un tip de celulă imunitară.
Când o persoană – sau un șoarece în cazul testelor de laborator – dezvoltă astm, celulele lor T devin activate. În acest nou studiu pe cobai, publicat online în Nature Communications, cercetătorii au descoperit că astmul face ca celulele T să se comporte într-un mod care induce inflamația plămânilor, dar previne creșterea tumorilor cerebrale. Adică ceea ce este o veste proastă pentru căile respiratorii poate fi o veste bună pentru creier. Rezultatele studiului sugerează că reprogramarea celulelor T la pacienții cu tumori cerebrale, pentru a acționa mai mult ca celulele T ale pacienților cu astm bronșic, ar putea fi o nouă abordare pentru tratarea tumorilor cerebrale. „Desigur, nu vom începe să inducem astm pacienților, pentru că astmul poate fi o boală letală“, a spus autorul principal dr. David H. Gutmann, profesor de neurologie.
„Dar dacă am putea păcăli celulele T să creadă că sunt celule T de astm bronșic atunci când intră în creier, astfel încât să nu mai susțină formarea și creșterea tumorilor cerebrale? Aceste descoperiri deschid ușa către noi tipuri de terapii care vizează celulele T și interacțiunile lor cu celulele din creier“, a completat cercetătorul. Ideea că persoanele cu boli inflamatorii, cum ar fi astmul sau eczema, sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea tumorilor cerebrale, a fost enunțată pentru prima dată în urmă cu mai bine de 15 ani,
» Aflați mai multe informații aici.