Antonio Andrușceac (AUR): Pensiile speciale nu vor fi eliminate sub guvernarea PSD-PNL-USR
Noua formă a legii pensiilor se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților din această săptămână. În ciuda promisiunilor făcute de guvernanți și a presiunii Comisiei Europene, noua lege nu prevede eliminarea acestor pensii.
În acest context, deputatul AUR Antonio Andrușceac pune punctul pe i: pensiile speciale nu vor fi eliminate sub guvernarea PSD-PNL-USR. Toate aceste partide caută soluții pentru menținerea acestor privilegiile, refuzând să impoziteze aceste venituri cu 90%. De altfel, partidele sistemului au respins orice inițiativă legislativă inițiată de AUR care prevedea impozitarea drastică a acestor și aplicarea principiului contributivității în calcularea acestora.
Potrivit Digi24, noua formă a legii pensiilor este mult mai blândă cu magistrații și nu numai. Impozitarea specialilor crește la 20%, însă judecătorii și procurorii vor avea pensiile calculate în funcție de veniturile avute în vârful carierei. Iar vârsta lor de pensionare va ajunge la 60 de ani abia în 2063.
În ceea ce privește procentul de impozitare, Antonio Andrușceac a declarat că nu este posibil ca 15%-20% să fie constituțional, potrivit PSD și PNL, însă o impozitare drastică de 90% să nu fie considerată alt fel. Deputatul a amintit că până și Uniunea Europeană a recomandat ca pensiile speciale să fie impozitate cu 60%, însă Guvernul a scăzut pragul foarte mult. În context, Andrușceac a subliniat că nu este normal ca magistrații să iasă la pensie exact în perioada de vârf a carierei, când sunt cel mai bine pregătiți. El a explicat ce prevăd amendatele AUR la această lege care va intra în dezbatere astăzi în plenul Camerei Deputaților.
„Mi se pare jignitor față de toți pensionarii din România să spui că vei mări vârsta de pensionare a magistraților care acum se pensionează undeva în jurul vârstei de 45-47 de ani, exact perioada în care au acumulat mai multe cunoștințe și au și experiență de viață.
Propunerea noastră este ca trecerea la această vârstă de pensionare să se facă în maxim 5 ani. Cei care intră în sistem din momentul în care această lege va fi promulgată, se supun legislației cu pensionare la 60 de ani și cu pensie obținută pe contributivitate. Nu în ultimul rând, propunem ca acea parte de taxare despre care se face vorbire în lege să crească treptat, tot într-o perioadă de cinci ani, astfel încât banii care se iau dintr-o parte să se ducă în cealaltă zonă; și avem o taxare care crește de la an la an în cei 5 de ani, ajungând ca în ultimul an să se aplice o cotă de 90 la sută pe zona de necontributive”, a explicat deputatul Antonio Andrușceac.