Antonio Andrușceac (AUR): Ministrul Educației, fără date cu privire la programele ce vizează reducerea abandonului școlar
În urmă cu o lună, deputatul AUR Antonio Andrușceac a cerut ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să expună criteriile ce au stat la baza selecției unităților de învățământ care primesc granturi pentru programe ce vizează prevenirea şi reducerea absenteismului şi abandonului şcolar, în condițiile în care există școli care, deși au desfășurat acțiuni prin care au încurajat participarea elevilor la activităţi educaționale, nu au fost incluse în această listă. Ministrul Cîmpeanu a furnizat un răspuns vag cu privire la această speță, care nu răspunde solicitării deputatului AUR.
Programul național pentru reducerea abandonului școlar beneficiază de granturi de circa 200.000 euro/școală. Până la ora actuală, Ministerul Educației nu a prezentat niciun raport cu privire la distribuirea granturilor și nici lista unităților de învățământ care beneficiază de fondurile alocate pentru reducerea abandonului școlar, chiar dacă îndeplinesc criteriile de selecție.
„Indicatorii în funcție de care se apreciază riscul de abandon școlar și de părăsire timpurie a școlii sunt reglementați în Programul național pentru reducerea abandonului școlar, iar pentru participarea la acest program toate unitățile de învățământ vor completa Declarația de intenție. În acest sens, inspectoratele școlare au informat fiecare unitate de învățământ preuniversitar, cu nivel de învățământ gimnazial, cu privire la oportunitatea accesării și completării formularului de intenție de participare la schema de granturi. Declarațiile de intenție pot fi încărcate de către școli până la data de 21 ianuarie 2022„, se arată în răspunsul emis de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, chiar dacă astăzi se împlinește o lună de la expirarea termenului.
Guvernul a aprobat, la finalul anului trecut, un program pentru prevenirea şi reducerea absenteismului şi abandonului şcolar prin care unitățile de învățământ eligibile vor care vor beneficia de granturi de circa 200.000 euro/școală. Însă, criteriile de selecție nu au fost aplicate corect, din moment ce există școli care, deși au desfășurat acțiuni prin care au încurajat participarea elevilor la activităţi şcolare, nu au fost incluse în această listă. Este și cazul Școlii Gimnaziale din comuna Pufești, una dintre cele 61 de școli eligibile din județul Vrancea, care de-a lungul timpului a depus eforturi constante pentru prevenirea abandonului școlar, fiind implicată în diverse proiecte de acest gen și nu s-a numărat în rândul școlilor eligibile proiectului.