Angajații din Finanțe continuă vineri protestele, în ciuda promisiunilor făcute de Marcel Boloș FOTO

Angajații din Finanțe continuă protestele, în ciuda promisiunilor făcute joi de ministrul de resort Marcel Boloș că va lua măsuri pentru egalizarea salariilor pentru funcțiile echivalente.

La această oră sunt în desfășurare mai multe proteste ale angajaților din direcțiile financiare din Arad, Buzău, Ploiești, Piatra-Neamț, Iași, Cluj, Satu Mare și Tulcea.

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

„Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vroiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (…) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat, joi, Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe.

Acesta a subliniat că măsurile propuse de Guvern vor aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde şi o serie de posturi şi de sporuri.

„Cam aşa vor să facă dânşii: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul acesta nu se poate. Vom câştiga în instanţă clar, pe de o parte, şi pe de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că din 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţie şi vă dau un exemplu. Mulţi m-au întrebat, 10.000 de lei brut sunt bani puţini şi 6.000 de lei net? Eu zic că da. Pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să îl verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar, dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta şi trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi guvernul că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget”, a explicat Vasile Marica.

Joi seară, ministrul Marcel Boloș a afirmat că își dorește să aibă cu celeritate draftul de act normativ pentru egalizarea salarizării la nivelul funcțiilor echivalente din aparatul central al Ministerul Finanțelor.

El a făcut o serie de promisiuni angajaților.

Toader (SindFisc): Angajaţii din Finanţe vor să meargă până la capăt
Angajaţii din Finanţe vor continua protestul spontan demarat joi până la soluţionarea revendicărilor, printre acestea fiind egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată în fiecare instituţie şi familie ocupaţională distinctă în cadrul Legii salarizării, Familia Finanţe, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Toader Nicolae-Liviu, preşedinte al Sindicatului Naţional Finanţe Publice (SindFisc).

Potrivit acestuia, nemulţumirea salariaţilor din Finanţe este legată şi de „proiectele de OUG, care apar în spaţiu public şi care, în multe privinţe, depăşesc prevederile codului administrativ”. Pe lista de revendicări se mai află „un document promis de peste 10 ani, pentru care nu a fost luată decizie politică în ceea ce priveşte adoptarea lui”, a spus liderul sindical.

Întrebat câţi angajaţi protestează, preşedintele SindFisc a menţionat că, fiind un protest spontan, „oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc”.

„Nu este o grevă. Este un protest spontan care nu este controlabil de către sindicate. Dacă ar fi fost grevă, am fi ştiut câţi oameni au aderat la acţiunile noastre, câţi oameni au semnat. Fiind un protest spontan, oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc. Noi, ca lideri de sindicat, suntem alături de oameni. Nu am identificat un plan pentru o grevă generală. O grevă presupune parcurgerea anumitor paşi – şi ar însemna că protestele tip grevă ar trebui să fie undeva prin septembrie, iar lucrurile se pare că nu mai pot fi aşteptate până la acea dată. Ne vom consulta în zilele următoare şi vom vedea dacă putem să facem, ca şi organizaţie sindicală, alt tip de protest”, a declarat Toader Nicolae-Liviu.