Angajații ASF, la un pas de grevă, după ce conducerea le-a tăiat primele, dar șefii își pot acorda singuri bonusuri. Cine sunt decidenții din instituție

Cei peste 500 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) sunt în prag de grevă, după eliminarea primelor odată cu expirarea contractului colectiv de muncă prin care încasau 15 salarii anual, scrie Hotnews.

În schimb, conducerea nou-numită în decembrie de PSD și PNL a decis că bonusurile sale pot fi acordate direct de consiliul de administrație.

ASF se autofinanțează prin taxe impuse firmelor de asigurare, fondurilor de pensii și firmelor de pe piața de capital, astfel că banii săi provin indirect de la cei care cumpără asigurări, au pensii private sau investesc pe bursă. S-au tăiat bonusurile doar la angajați Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF responsabil pentru sectorul de asigurări, a declarat recent pentru Libertatea că angajații și conducerea ASF nu vor mai beneficia de bonusuri, în contextul în care instituția nu a reușit să prevină în ultimii ani falimente Euroins, City Insurance, Carpatica Asig și Astra Asigurări.

În schimb, cei opt noi membri ai Consiliului ASF au aprobat în data de 26 aprilie 2024 un nou regulament care îl abrogă pe cel din anul 2016. Articolul 36 din noul regulament prevede că sistemul de premiere al personalului se negociază cu sindicatul ASF, în vreme ce „sistemul de premiere a membrilor Consiliului ASF se stabilește prin hotărâre a Consiliului ASF”. Conform sursei citate, sindicatul ASF a cerut intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) București, care a convocat cele două părți la o conciliere în data de 17 mai.

Ce spune ASF ASF a transmis că regulamentul a fost realizat pentru clarificarea unor prevederi legale și punerii în acord cu Legea 296/2023 și pentru a „aduce lămuriri necesare cu privire la statutul membrilor Consiliului ASF, care nu sunt salariați ai Autorității”. Drept urmare, membrii Consiliului nu vor putea beneficia de prevederile viitorului contract colectiv de muncă. În privința primelor, instituția spune că bugetul pe acest an nu prevede prime, nici pentru salariații ASF, nici pentru conducere.

„Vă comunicăm că în bugetul de venituri și cheltuieli al Autorității pentru anul in curs nu au fost prevăzute sume cu destinația de prime, nici pentru salariații ASF si nici pentru membrii Consiliului, ceea ce conduce la imposibilitatea acordării unor astfel de beneficii. De asemenea, precizăm faptul ca Bugetul de venituri și cheltuieli al Autorității pe anul 2024 a fost întocmit în contextul restricțiilor impuse de prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, spune ASF. În anul 2024, membrii Consiliului ASF nu au beneficiat de niciun fel de prime și nici nu urmează să beneficieze de prime în urma schimbării regulamentului de remunerare.

Instituția spune că încheierea unui contract colectiv depinde de finalizarea negocierilor. Conform instituției, sindicatul vrea o creștere salarială de 13,4% și alocarea unei sume de 300 de lei pe salariat pentru pensii private și asigurări de sănătate.

Cine vrea să își dea bonusuri

Noua conducere a ASF, votată în luna decembrie 2023, este compusă din:

Președinte – Alexandru Petrescu
Prim-vicepreşedinte – Gabriel-Ioan Avrămescu
Vicepreşedinte – Maria Gabriela Horga
Vicepreşedinte – Sorin Cristinel Mititelu
Vicepreşedinte – Ştefan Daniel Armeanu
Membru neexecutiv – Jozsef Birtalan
Membru neexecutiv – Aura Gabriela Socol
Membru neexecutiv – Ovidiu Răzvan Wlassopol.