Andrei Hangan (AUR): Ministerul Mediului, complice la deversările ilegale din țara noastră. Ce face ministrul Tanczos Barna?

Autoritățile din România nu țin cont de creșterea alarmantă a numărului deversărilor ilegale, verificând doar 7% dintre alerte. În apele României, deversarea ilegală de reziduuri petroliere și de alte substanțe poluante are loc în mod regulat, însă numărul cazurilor concrete detectate sau cele aduse în fața instanței este nesemnificativ și nu reflectă realitatea. Senatorul AUR Andrei Hangan trage un semnal de alarmă și se adresează ministrului Mediului, Tanczos Barna, cu privire la acest fenomen. Mai mult, Hangan solicită un raport privind numărul de cazuri ilegale ce au fost identificat în ultimii 5 ani la nivelul României.

Care este perspectiva Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la deversările ilegale efectuate în România și cum contribuie ministerul pe care îl conduceți pentru a reduce numărul deversărilor ilegale pe teritoriul României? Ținând cont de rata extrem de mică a verificărilor efectuate de autoritățile române în ce privește deversările, câte cazuri ilegale concrete au fost identificate în ultimii cinci ani (situație defalcată pe ani), precum și câte sancțiuni/cazuri de aducere în instanță au existat în același interval de timp?”, întreabă senatorul AUR Andrei Hangan.

Îngrijorarea senatorului AUR vine în urma efectelor cumulative pe care le pot avea la scară globală numeroase deversări de apă de santină, afectând dezvoltarea normală a planctonului, chiar și atunci când este vorba de incidente considerate între limitele legale agreate prin convenția MARPOL.

Chiar și micile deversări care prezintă un aspect uleios puțin timp la suprafața apei pot afecta și contamina imediat până la 8 metri adâncime pe o arie de 500 de metri, iar analiza unor bacterii și mamifere demonstrează că există efecte biotice clare ca urmare a concentrației unor compuși uleioși care s-au dezvoltat la adâncime.

Datele privind creșterea alarmantăa numărului deversărilor ilegale provine în urma unor anchete jurnalistice internaționale, dar și din datele publice disponibile.