Vicele ANCOM cere suspendarea TikTok în România. Vicele CNA cere demisia ministrului Digitalizării

Apariţia meteorică a lui Călin Georgescu, calificat în mod şocant în turul II al alegerilor prezidenţiale graţie unei campanii online, agită apele în politica românească.

Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, cere, ca în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platforma TikTok, aceasta să fie suspendată pe teritoriul României.

Iar vicepreședintele CNA, Valentin Alexandru Jucan, îi cere public demisia ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan, pentru că a fost la sediul TikTok să discute despre pregătirea alegerilor.

Suspendarea TikTok?

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale)”, scrie Pavel Popescu, pe Facebook

Acesta adaugă că va da curs procedurilor oficiale în acest sens.

Popescu cere această suspendare „doar în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platformă”.
Întâlnire clandestină la Dublin

Pe de altă parte, vicepreședintele CNA, Valentin Alexandru Jucan, îi cere public demisia ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan, pentru că a aflat că a fost la sediul TikTok să discute despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare.

„Îi solicit public demisia ministrului Bogdan Ivan de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Motivul: În cadrul discuției avute astăzi (miercuri – n.red.) cu Comisia Europeană, TikTok, ANCOM și AEP, am aflat cu uimire că domnul ministru a fost la Dublin, în data de 3 octombrie, la sediul TikTok, pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare. A plecat fără să informeze autoritățile relevante în organizarea alegerilor”, scrie Valentin Jucan, tot pe Facebook.

Acesta nu știe ce mandat a avut ministrul și care au fost rezultatele, pentru că nu au fost comunicate.

„Ministerul pe care îl reprezintă NU are nicio prerogativă în a discuta cu platformele sociale pe tema organizării alegerilor, mai ales în contextul Regulamentului (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA).

A plecat la Dublin fără să informeze Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), fără să informeze Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și fără să informeze Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), acestea fiind principalele autorități ale DSA, ANCOM fiind chiar autoritatea desemnată prin lege să gestioneze DSA.

Ministrul a preluat pe propria persoană discuțiile cu platformele, deși a fost avertizat în repetate rânduri că nu are nicio prerogativă, periclitând mecanismele firești ale funcționării DSA și, iată, contribuind la o deficientă cooperare între instituții, cu efecte vizibile în situația gravă pe care o traversăm. Politizarea procedurilor din cadrul DSA și politizarea comunicării cu marile platforme sunt contrare principiului funcționării regulamentelor europene”, spune Jucan.
Replica ministrului

În replică, ministrul admite că a fost la Dublin, „invitat la prezentarea procedurilor de transparență ale acestei companii”. El spune că a observat „cum funcționează canalul prin care statul român poate trimite sesizări la TikTok”.

„În ultima perioadă, noi am trimis peste 200 de sesizări cu privire la Călin Georgescu”, adaugă ministrul Ivan, într-o intervenție la Digi24.

Însă oficialul nu e mulțumit de cum s-a comportat TikTok în această campanie, pentru că „răspunsurile au întârziat să apară. Am reclamat în continuare neregulile, pe toate canalele existente”.

Apoi, Bogdan Ivan iese la atac: „Acel oficial al CNA, împreună cu instituția CNA, sunt responsabili de implementarea legislației europene pe segmentul lor de activitate. Nu răspund în niciun fel acestei solicitări de demisii”.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cere Comisiei Europene ca, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, să investigheze TikTok și să solicite o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România, după turul 1 al alegerilor prezidențiale.

Conform raportului realizat de Expert Forum (EFOR), candidatul independent Călin Georgescu a înregistrat o creștere semnificativă în preferințele electorale, de la 2% la 22%. Această evoluție a fost atribuită în mare parte unei campanii desfășurate pe TikTok, bazată pe coordonarea unor conturi care au promovat activ conținut electoral, fără marcaje adecvate; amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtag-uri dedicate, precum #echilibrușiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări.