ANALIZĂ Putin și Xi Jinping vor să creeze o nouă ordine mondială. Eșecul Rusiei în Ucraina le-ar putea strica planurile
Ultima dată când liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin s-au așezat față în față, au declarat triumfător sosirea unei „noi ere” în relațiile internaționale, relatează CNN.
Pe fondul unui boicot diplomatic occidental al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing și al unei crize iminente în Ucraina, cei doi cei mai puternici autocrați din lume și-au împărtășit viziunea asupra unei noi ordini mondiale: aceasta ar fi mai bine adaptată intereselor națiunilor lor și nu ar mai fi dominată de Occident.
Într-o declarație comună de 5.000 de cuvinte, cei doi lideri au declarat o prietenie „fără limite” și au explicat în detaliu nemulțumirile lor comune față de Statele Unite și aliații lor.
„Lumea trece prin schimbări epocale”, se arată în declarația lor comună, menționând „transformarea arhitecturii guvernanței globale și a ordinii mondiale”.
Peste 200 de zile mai târziu, Xi și Putin urmează să se întâlnească din nou la un summit regional în orașul Samarkand din sud-estul Uzbekistanului. S-au schimbat multe, dar nu neapărat în moduri pe care China sau Rusia le-ar fi putut prezice.
La trei săptămâni după ce s-a întâlnit cu Xi la Beijing – și la doar câteva zile după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă, Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. El se aștepta la o victorie rapidă, dar după șapte luni, Rusia este departe de a câștiga. Forțele sale sunt epuizate, demoralizate și fug din teritoriile pe care le-au ocupat luni de zile.
Iar acest lucru face ca China să devină nervoasă. După ce s-a apropiat tot mai mult de Moscova sub conducerea lui Xi, Beijingul are o miză directă în rezultatul războiului. O Rusie înfrântă va întări Occidentul și va deveni un atu mai puțin util și mai puțin fiabil în rivalitatea Chinei cu SUA ca mare putere. O Moscova slăbită ar putea fi, de asemenea, o distragere mai puțin a atenției pentru SUA, permițând astfel Washingtonului să se concentreze mai direct asupra Beijingului.
Xi are de parcurs o linie fină. Dacă se înclină prea mult în a ajuta Rusia, riscă să expună China la sancțiuni occidentale și la o ripostă diplomatică care i-ar afecta propriile interese. Reacția ar veni, de asemenea, într-un moment delicat pentru Xi, care se află la doar câteva săptămâni distanță de a încerca să obțină un al treilea mandat, care va încălca normele, la cel de-al 20-lea Congres al Partidului.