Americanii de la Moderna au anunțat și ei succesul vaccinului lor: „Eficiența acestui vaccin este remarcabilă. Este o zi grozavă”

Vaccinul anti-Covid-19 al celor de la compania americană Moderna este eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare, relatează BBC.

CITEȘTE ȘI: Un muzeu care spune povestea a 50 de companii bănăţene reprezentative, inaugurat la Timişoara. Foto

Rezultatele îmbucurătoare vin în contextul în care și vaccinul Pfizer a rătat o eficiență de 92%, fapt ce crește speranța că aceste vaccinuri ar putea să ducă la un sfârșit al pandemiei de coronavirus.

Ambele companii au folosit abordări inovatoare în ce privește dezvoltarea vaccinurilor. Moderna a anunțat că plănuiește să aplice pentru aprobarea folosirii vaccinului în următoarele săptămâni.

Datele sunt încă preliminare, însă, iar multe întrebări-cheie rămân fără răspuns.

Testarea vaccinului a implicat 30.000 de oameni din Statele Unite, jumătate primind două doze de vaccin, la patru săptămâni distanță. Restul au primit o infecție de tip placebo. Analiza a fost bazată pe primele 95 de cazuri care au devenit simptomatice cu Covid-19 – dintre aceștia, doar cinci primiseră vaccinul, în timp ce ceilalți fuseseră injectați cu o substanță placebo. Informațiile arată și că au fost 11 cazuri grave de îmbolnăvire cu Covid-19, însă niciunul dintre acestea nu au fost la persoane imunizate cu vaccin.

„Eficiența acestui vaccin este remarcabilă. Este o zi grozavă”, a declarat Tal Zaks, directorul medical de la Moderna.

Vaccinul celor de la Moderna ar putea fi mai ușor de distribuit decât cel de la Pfizer

Vaccinul Moderna ar putea pune mai puține problema în ce privește distribuția pentru că deși folosește același principiu – injectarea codului genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun – el poate fi depozitat și rămâne stabil la o temperatură de -20 de grade pe o perioadă de șase luni, ceea ce ar însemna că poate fi depozitat în congelatoare obișnuite.

Prin comparație, vaccinul Pfizer trebuie menținut la o temperatură de -75 de grade celsius, fapt ce pune probleme în ce privește stocarea și distribuția acestuia, mai ales în cazul țărilor care nu au sisteme medicale suficient de capabile.

Comisia Europeană a încheiat deja un contract cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin.