Afacerea BMW. Cum justifică Poliția Română cumpărarea a sute de BMW-uri de la prietenul lui Iohannis: Polițiștii au nevoie de mașini puternice pentru urmăririle din trafic

Conducerea Poliției Române a dat luni justificări publice pentru achiziția a minimum 300 de BMW-uri de la Automobile Bavaria, firma deținută de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Chestorul Benone Matei, șeful Poliției Române, a declarat, într-o conferință de presă organizată la două zile după ce președintele Klaus Iohannis a cerut clarificarea situației, că poliția a întocmit caietul de sarcini al licitației în urma cererilor Poliției Rutiere și cu sprijinul departamentului de Logistică, arată G4media.ro.

Benone Matei a spus că, deși la licitație s-a prezentat un singur ofertant, Automobile Bavaria, specificațiile tehnice erau valabile pentru cel puțin alte 3 modele. Potrivit informațiilor G4Media, e vorba de modele ale mărcilor Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo.

Întrebați de jurnaliști cum au ajuns la aceste specificații tehnice extrem de restrictive, șefii Poliției au spus că scopul principal al autospecialelor este urmărirea șoferilor care nu opresc la semnale și trebuie urmarite. Purtătorul de cuvânt al Poliției, Georgian Drăgan, a spus că in 2021 au fost 3250 astfel de cazuri, iar in acest an – 2068.

Întrebati de reporteri dacă nu există și alte tipuri de automobile care să permită urmărirea eficientă în trafic, șefii Poliției au spus că cerințele tehnice sunt minimale, fiind nevoie de mașini puternice care să poată rivaliza cu automobilele de peste 2.000 cm cubi care au intrat în România după ce taxa de primă înmatriculare a fost desființată in 2017.

La insistențele jurnaliștilor legate de datele tehnice considerate restrictive pentru licitație (cutie automată cu minimum 8+1 trepte etc.), Georgian Drăgan a spus că specificațiile tehnice au fost cerute de polițiștii rutieri.

Șefii poliției au mai spus că nu au dorit să schimbe specificațiile tehnice chiar dacă la licitația din 2021 nu s-a prezentat nici un participant. „Am reluat licitația în acest an cu aceleași cerințe pentru că nu puteam scădea calitatea cerută, dar am crescut prețul de achiziție pentru că piața s-a schimbat”, a răspuns Georgian Drăgan.

La finalul conferinței, chestorul Benone Matei, șeful Poliției Române, a acuzat sindicatul Europol, care acuzase o posibilă trucare a licitației, de „tentative de intimidare și presiune asupra poliției”.

Întrebați de jurnaliști dacă totalul de 600 de mașini necesare nu putea fi împărțit pe mai multe loturi, pentru a achiziționa si autospeciale mai ieftine, mai ales într-o perioadă în care guvernul a cerut restrângerea cheltuielilor, șefii Poliției au răspuns negativ: „E obligatoriu să aibă aceste specificații pentru a le oferi siguranță polițiștilor”.

Reamintim că Poliția a încheiat un acord cadru cu Automobile Bavaria pentru minimum 300 de autoturisme BMW 320 iX și maximum 600, la un preț de 32.000 euro bucata. Sindicatul Europol, unul dintre cele mai mari din poliție, a criticat criteriile de achiziție, spunând că au favorizat firma lui Michael Schmidt.