Adrian Costea (AUR): solicit excluderea cheltuielilor pentru Apărare din calculul deficitului bugetar. Este nevoie de investiții
Noile amenințări cu care se confruntă România, în contextul conflictului din proximitate, sunt reflectate în documentele strategice ale României – Strategia Națională de Apărare, Strategia Militară și Carta Albă a Apărării. Senatorul AUR Adrian Costea susține că Apărarea Națională are nevoie de resurse pentru a întări potențialul militar al țării, preconizând o creștere a bugetului Apărării cu 2,5% din PIB. Totodată, senatorul AUR susține că această creștere riscă să mărească deficitul bugetar și propune câteva soluții în vederea menținerii angajamentelor asumate de România. Mai mult, Costea solicită premierului Nicolae Ciucă, ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrului Finanțelor Publice, Adrian Câciu, soluții cu privire la excluderea cheltuielilor pentru Apărare din deficitul bugetar.
„O soluție care ar ajuta România să-și mențină angajamentele asumate, întărindu-și postura de apărare, ar fi excluderea cheltuielilor pentru Apărare din calculul deficitului bugetar. Sau, dacă nu exceptarea tuturor cheltuielilor pentru Apărare, atunci cel puțin a investițiilor pentru Apărare. Cum se poziționează în prezent România, respectiv ministerele pe care le conduceți, față de propunerea excluderii din calculul deficitului bugetar a cheltuielilor (sau măcar achizițiilor) pentru apărare?”, a întrebat senatorul AUR Adrian Costea.
Senatorul AUR Adrian Costea preconizează că exceptarea Apărării din calcularea deficitului ar permite alocarea unei sume egale cu 2,5% din PIB cheltuielilor pentru Apărare, fără ca ea să fie inclusă în cheltuielile luate în calcul pentru stabilirea deficitului bugetar. Pentru 2023 deficitul bugetar e previzionat la 6,24% din PIB.
Hotărârea Senatului României referitoare la Comunicarea Comisiei Europene JOIN(2022) 24 final „privind analiza decalajelor de investiții în domeniul apărării și calea de urmat”, emisă pe baza Raportului nr. LXII/337/06.10.2022 al Comisiei pentru Afaceri Europene, specifică: „Un factor important în vederea stimulării investițiilor în domeniul apărării este excluderea din calculul deficitului bugetar a achizițiilor din domeniul apărării”.