Adrian Axinia (AUR): PSD și PNL au introdus pe circuitul parlamentar Legea pensiilor, care nu doar că nu rezolvă problema pensiilor speciale, dar creează o nouă categorie de privilegiați

Deputatul AUR Adrian Axinia a criticat Legea pensiilor speciale – în ciuda așa-zisei reforme anunțate de Ciucă și Ciolacu, legea nu rezolvă deloc problema acestor venituri. Dimpotrivă, introduce o nouă categorie de pensionari speciali, și anume asistenții magistraților.

Deputatul AUR a mai spus că noul proiect de lege nu îndeplinește cerințele Comisiei Europene și că efectele acestei legi vor fi nesemnificative. Pensiile speciale vor scădea doar într-o mică măsură, astfel că inechitatea din sistem va continua să fie o problemă și pe viitor.

„Domnul ministru Budăi, după numeroase cheltuieli pe care le-a avut cu consultanța din banii noștri, bineînțeles din bani publici, a introdus pe circuitul parlamentar și în momentul de față se află la Comisia de muncă, urmând Comisia de buget, noul proiect de lege privind pensiile speciale. Din păcate, din analizele noastre, la cum arată proiectul, nu satisface cerințele Comisiei Europene.

Nu poți să faci o reformă a pensiilor speciale în momentul în care tu introduci o nouă categorie de pensionari speciali. Mă refer aici la asistenții magistraților. Este un proiect de lege care a trecut foarte repede în circuitul parlamentar. Vă dau un exemplu a formulei de calcul în cazul ministrului Daia, care are o pensie de 111 000 624 de lei net pe an. În urma calculelor după formula introdusă de Ministerul Muncii, de la o pensie de 9 300 de lei net pe lună, în urma recalculării, domnul Daia va rămâne cu pensie de 7 700 de lei net, o pensie destul de mare în comparație cu celelalte pensii din România. Cam așa înțeleg cei de la guvernare să taie din pensiile speciale”, a explicat Axinia, într-o conferință de presă.

Reamintim că, la sfârșitul lunii mai, coaliția de guvernare a anunțat că a depus noi amendatele la legea pensiilor speciale. Conform acestor amendamente, vârsta de pensionare pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe va crește la 65 de ani, până în anul 2035. De asemenea, pensiile speciale care depășesc nivelul câștigului salarial mediu brut (6.700 de lei) vor fi supraimpozitate cu 30%.