Aderarea României la Schengen, un subiect uitat de oficialii europeni/ Tema nu figurează pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Dorel Acatrinei (AUR) îl interpelează pe premierul Nicolae Ciucă
Deputatul AUR Dorel Acatrinei constată că subiectul aderării României la Schengen a fost trecut în plan secundar nu numai de către partenerii europeni, ci și de politicienii români, care nu fac niciun fel de demers în vederea soluționării acestui caz. O dovadă în acest sens este faptul că tema nu figurează pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 9-10 martie.
„Romania a fost abandonată de partenerii europeni cu motivația oficială că Spațiul Schengen nu este unul funcțional întrucât pătrund foarte mulți migranți, deși la ieșirea din România și intrarea în spațiul Shengen sunt astăzi controale la frontieră organizate sub rigorile Schengen. Romania a rămas în afara Spațiului Schengen din cauza ineficienței sistemului de organizare adoptat de țările care astăzi sunt în acest spațiu de liberă circulație. Mai exact, cancelarul austriac Karl Nehammer afirmă răspicat că tocmai Comisia Europeană a rămas datoare cu redactarea unui plan pentru migraţie”, precizează Dorel Acatrinei, într-o interpelare adresată premierului Nicolae Ciucă.
Deputatul AUR subliniază că România îndeplinește toate criteriile tehnice pentru a fi acceptată în spațiul Schengen, iar acuzațiile aduse de către unii politicieni din afară sunt nefondate – de fapt, imigranții ajung în Austria prin Serbia.
Dorel Acatrinei subliniază că de vină pentru acest eșec, precum și pentru faptul că subiectul a dispărut de pe agenda europeană, sunt guvernanții români, care deși fac parte din partide membre ale Paramentului European, nu s-au implicat suficient în relațiile de politică externă.
„Din coaliția de guvernare două partide sunt membre ale PPE, iar unul este membru al PES, partide care au, împreună, peste 2/3 din voturile Parlamentului European. Parlamentul European votează membrii Comisiei Europene. Consiliul JAI este format din miniștrii afacerilor interne din țările membre UE și există o relație de interdependență între aceștia și guvernele tarilor membre ale UE, dar și între aceștia și Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European.
Problema se poate lesne circumscrie într-o problemă de politică europeană în care familiile politice europene să aibă un rol decisiv în luarea deciziei, mai ales că motivul prezentat nu este real”, arată deputatul AUR.
În acest context, Dorel Acatrinei solicită premierului Nicolae Ciucă să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- De ce vocea dumneavoastră nu contează în familia politică europeană din care faceți parte?
- Mai puteți rămâne în fruntea Guvernului României, dacă nu puteți convinge membrii PPE despre drepturile pe care le au românii privind apartenența la spațiul Schengen?