Aceasta ar putea soluția excepțională pentru a distruge plasticul

Oamenii de știință au creat o nouă “super enzimă” care poate descompune plasticul de până la șase ori mai rapid decât enzima anterioară.

O echipă de cercetători care a reproiectat anterior o enzimă care mănâncă plastic numită PETase a combinat-o acum cu o a doua enzimă pentru a accelera procesul, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Portsmouth.

Superenzima ar putea avea implicații majore pentru reciclarea polietilentereftalatului (PET), cel mai comun termoplastic utilizat în sticlele de băuturi de unică folosință, covoare și îmbrăcăminte.

PET are o durată de viață de câteva sute de ani până se degradează în mediu, însă noua enzimă îl poate descompune în câteva zile.

“Am fost de fapt destul de surprinși că a funcționat atât de bine”, a spus John McGeehan, coautor principal și director al Centre for Enzyme Innovation de la Universitatea din Portsmouth, deși a subliniat că procesul este „încă mult prea lent” pentru a fi viabil din punct de vedere comercial.

El a declarat pentru CNN că cercetătorii au primit finanțare pentru efectuarea de noi experimente, iar dezvoltările de succes ar putea însemna că PET-ul existent ar putea fi reciclat în loc să folosească combustibili fosili pentru a crea plastic nou.

Cum funcționează noua enzimă?

Super enzima combină PETase și MHETase. Un amestec dintre cele două descompune PET-ul de două ori mai repede decât o face PETase pe cont propriu și mărește viteza de acțiune a celor două de până la trei ori.

McGeehan a folosit o sursă de lumină diamantată, un dispozitiv care utilizează raze X de 10 miliarde de ori mai strălucitoare decât Soarele pentru a putea vedea atomii individuali și a mapa structura moleculară a MHETase.

Cercetătorii au reușit apoi să proiecteze noua super enzimă prin conectarea MHETase și a PETasse, îmbinând în mod eficient enzimele ADN pentru a crea un lanț.

Tehnica este utilizată în mod obișnuit în industria combustibililor, care folosește enzime pentru a descompune celulazele.

Există și alte metode de descompunere a plasticului

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai presante probleme de mediu. Un raport recent al The Pew Charitable Trusts a estimat că volumul de plastic care pătrunde în ocean s-ar putea tripla până la 29 de milioane de tone metrice pe an până în 2040.

De asemenea, a spus că nu există “o singură soluție”, dar că “o strategie ambițioasă de reciclare” poate reduce 31-45% din poluarea cu plastic.

În aprilie, firma franceză Carbios a anunțat publicarea unui studiu privind propria enzimă consumatoare de PET, care va fi testată la o fabrică demonstrativă din apropierea orașului Lyon în 2021, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Alte soluții posibile includ viermele minuscul de ceară, care poate trece prin plastici, datorită bacteriilor sale intestinale.

Viermii de masă, ar putea contribui la proces și ei. Aproximativ 3.000-4.000 de viermi de masă pot descompune o ceașcă de cafea din polistiren în aproximativ o săptămână datorită bacteriilor care trăiesc în intestinul lor.