A început școala! Țările care investesc cel mai mult în educație. Pe ce loc este România?
Milioane de copii s-au întors la școală săptămâna aceasta, iar educația este un motor cheie pentru dezvoltarea socială și economică. Potrivit Băncii Mondiale, fiecare an suplimentar de școlarizare este asociat cu o creștere a veniturilor de nouă procente pe oră. Din această perspectivă Al Jazeera analizează starea educației la nivel global, respectiv care sunt țările care investesc mai mult în educație.
Aproape 10% din populația lumii cu vârsta de peste 15 ani nu are educație formală, ceea ce înseamnă că nu au intrat sau nu au absolvit clasa întâi, potrivit datelor compilate de Centrul Wittgenstein.
Aproximativ 10% dintre oameni au absolvit învățământul primar – de la grădiniță până la 11 sau 12 ani, iar aproape 40% dintre oameni au ajuns să încheie ciclul gimnazial sau liceul.
Doar 12% din populația lumii a obținut o educație universitară, comparativ cu doar 1 la sută în 1950.
Persoanele cu niveluri mai înalte de educație tind să se bucure de sănătate și bunăstare generală mai bună, dar cu toate acestea se estimează că 244 de milioane de copii cu vârste cuprinse între șase și 18 ani din întreaga lume nu sunt școlarizați.
Top țări din lume care investesc cel mai mult în educație
În 2020, lumea a cheltuit aproximativ 5 trilioane de dolari, respectiv 4,33% din produsul intern brut (PIB) global, pentru educație. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, lumea a cheltuit aproximativ 9 trilioane de dolari pe asistență medicală și aproape 2 trilioane de dolari pe armatele sale în același an.
Potrivit UNESCO, țările cu venituri mari au cheltuit aproape dublul sumei pentru educație decât țările cu venituri mici în 2020.
În 2020, Statele Unite au cheltuit aproximativ 6,05% din PIB pentru educație, în timp ce în America de Sud, Bolivia conducea regiune cu 9,84%.
În Europa, Islanda a cheltuit 7,72% din PIB pe educație, în timp ce Suedia a cheltuit 7,17%, iar Belgia 6,71% din PIB, în timp ce în Africa Namibia investit în educație 9,64% din PIB.
Groenlanda, care este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei, a cheltuit 10,15% din PIB pe educație.
În Asia, Arabia Saudită este țara care a cheltuit cel mai mult în 2020 pentru educație, alocând 7,81% din PIB.
Statele care alocă cel mai puțin pentru educație
În topul negativ al statelor care investesc în educație sunt Somalia – 0,27%, Nigeria – 0,53% Venezuela – 1,34% și Papa Noua Guinee cu 1,35% din PIB alocați educației.
În ceea ce privește Europa, Irlanda a cheltuit în 2020 la egalitate cu Albania – 3,1 din PIB pe educație, Macedonia de Nord 3,3, iar Serbia 3,62 din PIB.
Astfel, România nu ar fi chiar pe ultimul loc cu 3,69% din PIB alocat educației.