A fost premiat pentru procedura care ar putea vindeca orbirea

Omul de știință maghiar, Botond Roska, a obținut un cec de 1 milion de euro de la Fundația Körber din Germania pentru cercetările sale revoluționare. Tratamentul său este bazat pe gene și poate restabili vederea. A intrat deja în studii clinice.

Un cercetător maghiar a câștigat Premiul Körber pentru Știință Europeană 2020 la Hamburg, Germania, ceea ce i-a adus un cec în valoare de 1 milion de euro.

Botond Roska, care lucrează în orașul elvețian Basel, a descoperit o terapie bazată pe gene care reprogramează celulele din ochiul uman, astfel încât acestea să poată efectua activitatea receptorilor sensibili la lumină necesari viziunii umane, potrivit Fundației Körber. Se așteaptă ca procedura să ajute la reactivarea retinelor nevăzătorilor.




Omul de știință a spus că, deocamdată, procesul creează un nivel de vedere similar cu vizionarea unui film în alb și negru. Testele clinice efectuate pe voluntarii nevăzători sunt deja în desfășurare ca urmare a muncii inovatoare a cercetătorului născut la Budapesta.

„Cercetările lui Roska au trezit speranța că noile metode de tratament ar putea restabili capacitatea de a vedea la orbi”, a declarat primarul din Hamburg, Peter Tschentscher, la ceremonia de luni.

A început cu muzica și a ajuns la medicină

Roska, fiul unui informatician și al unui pianist, și-a început cariera în medicină “după un ocol”, a spus Tschentscher.

Omul de știință a studiat mai întâi violoncelul la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, dar a trebuit să renunțe la instrument în urma unei leziuni. Acest lucru a creat oportunitatea de a urma medicina și matematica.

Premiul Fundației Körber a fost acordat pentru prima dată în 1985 și este o distincție acordată oamenilor de știință a căror muncă aplică tehnici futuriste în științele fizice.

Câștigătorul de anul trecut al prestigiosului premiu a fost omul de știință german în domeniul inteligenței artificiale Bernhard Schölkopf al Societății Max Planck.