Ţara care se oferă să primească pacienţi români cu COVID. „La Terapia Intensivă de la noi bate vântul”
Criticată în România, dar lăudată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru modul în care a luptat împotriva epidemiei, fără a recurge la măsuri drastice, Suedia şi-a anunţat disponibilitatea de a primi pacienţi infectaţi cu coronavirus, aflaţi în stare gravă, din întreaga Europă, conform adevarul.
România se află sub asaltul epidemiei: numai joi, 12 noiembrie, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate un număr de 10.142 de cazuri noi de COVID-19.
Alţi 121 de români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus, în timp ce la secţiile de Terapie Intenivă numărul pacienţilor cu COVID a atins un nou record – 1.152.
În acest timp, Suedia – ţară criticată în general în presa din România pentru faptul că nu a apelat la restricţii aşa cum au făcut-o multe alte ţări – se descurcă mult mai bine în lupta cu noul coronoavirus. Suedezii merg în continuare pe recomandări adresate populaţiei şi nu pe restricţii, evitându-se constrângerile de orice fel. Şi chiar dacă nordicii înregistrează şi ei destule cazuri, presiunea pe sistemul sanitar este cu mult mai mică decât în ţări ca Franţa, Marea Britanie sau Italia. Suedia a fost lăudată şi de OMS pentru modul în care a gestionat şi gestionează această criză.
Nu întâmplător, autorităţile suedeze au anunţat că sunt dispuse să ajute alte ţări şi să primească în spitale pacienţi aflaţi în stare gravă. Laura Ghibu Ventimiglia, medic român din Suedia, a explicat cum reuşesc scandinavii să fie eficienţi şi pot să primească şi pacienţii altora. „Situaţia e ţinută total sub control în Suedia, iar în secţiile de Terapie Intensivă bate vântul. Au şi anunţat că sunt dispuşi să primească pacienţi în stare gravă din toată Europa, deci ar putea fi trimişi şi români ca să fie trataţi acolo. Avem doar 129 de bolnavi cu COVID la secţiile de Terapie Intensivă. În primăvară am avut peste 1.000”, explică românca.
Medicul român din Suedia a făcut şi o comparaţie între modul în care sunt trataţi pacienţii infectaţi cu COVID în Suedia şi felul în care li se asigură serviciile medicale în România. „În Suedia, fiecare caz grav a fost asistat de 4 asistente sau infirmiere, plus un medic. În România, cifrele la nivel european arată că 6 bolnavi sunt asistaţi de o singură asistentă”.
România are de 10 ori mai mulţi pacienţi la Terapie Intensivă
La polul opus, comparativ cu Suedia, România de 10 ori mai mulţi bolnavi aflaţi în stare gravă, internaţi în secţiile de Terapie Intensivă.
Pe fondul acestei supraaglomerări, preşedintele Klaus Iohannis a recunoscut, într-o conferinţă organizată la finalul săptămânii trecute, că se are în vedere şi transferul unor pacienţi în stare gravă în străinătate şi a spus că au fost iniţiate deja „câteva contacte”. „Am discutat această variantă cu ministrul Sănătăţii şi chiar dacă în momentul acesta în România există spaţiu şi la terapie intensivă, şi locuri pentru bolnavi care nu au încă forme foarte grave, am iniţiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relaţii speciale şi sper să nu ajungem acolo, dar, in extremis, da, avem contacte şi le vom valorifica”, a spus Iohannis.
În schimb, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, dar şi şeful DSU, Raed Arafat, au afirmat că nu este cazul, cel puţin deocamdată. Asta deşi cei mai mulţi medici afirmă exact contrariul. „La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, remdesivir.
Există şi acest comandament. Este un comandament care va face o gestionare a acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi”, a răspuns Tătaru atunci când a fost întrebat dacă România a luat în calcul trimiterea unor pacienţi pentru a fi trataţi în alte ţări.