Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului ©
Astăzi, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Acest post se încheie 24 decembrie.
Postul Crăciunului ne aminteşte de cel al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpinăm şi noi naşterea lui Hristos.
Primele menţiuni despre ţinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.
Lăsatul Secului este ultima zi în care creștinii mai pot mânca bucate „de dulce”. Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile, în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.
Prin durata lui de 40 de zile, Postul Crăciunului ne amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească Cele 10 Porunci, scrise de Dumnezeu pe lespezi de piatră. Creștinii, postind trupește și sufletește, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Dezlegări în Postul Crăciunului
În Postul Crăciunului avem dezlegăre la peşte sâmbăta şi duminica, dar trebuie menţionat că prima săptămână a acestui post, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, precum şi ultima săptămână, în perioada 20-25 decembrie, sunt perioade cu post mai aspru, zilele de sâmbătă şi duminică a acestor săptămâni a Postului nu au dezlegare la peşte, ci doar la untdelemn şi vin.
În tipicul Sfântului Sava se menţionează ca în zilele de luni, miercuri şi vineri,
» Aflați mai multe informații aici.