Cod roşu de Covid: Spitalul Municipal din Oradea s-a umplut de pacienți, personalul medical e rărit de infectări (FOTO)
Niciun oficial nu o zice pe şleau, dar situaţia e mai proastă ca oricând. O arată toţi indicatorii, de la înmulţirea numărului de noi infectări depistate zilnic, cu pacienţi în stare tot mai serioasă, inclusiv copii de 1 an, până la atingerea limitei la ATI, ba chiar şi a capacităţii de spitalizare în celelalte secţii.
Detalii mai puţin ştiute completează şi ele tabloul sumbru: pe fondul oboselii cronice, personalul medico-sanitar este la rându-i măcinat de îmbolnăviri. O asistentă din Oradea a şi murit, iar un medic, deşi declarat vindecat, suferă de sechele şi nu poate munci de mai bine de o lună. Peste toate, începe să se simtă şi deficitul de medicamente.
BIHOREANUL vă arată cum, deşi încă n-a ajuns la fel de neagră ca în judeţele vecine, criza Covid atinge cote alarmante şi în Bihor. Asta în pragul iernii, înainte ca SARS-CoV-2 să se suprapună obişnuitelor virusuri gripale.
Fără nazuri
În timp ce mai toată lumea vorbeşte de valul I şi de valul II al pandemiei, fără să înţeleagă prea bine ce înseamnă, un medic orădean din Spitalul Municipal împarte criza sanitară după propria experienţă. “În starea de urgenţă ne sunau doar rudele pacienţilor, să întrebe cum sunt. În vară, după concedii, când au crescut brusc îmbolnăvirile, unii voiau să fie internaţi în rezerve cu televizor. Mai nou, întrebarea e dacă mai sunt locuri, fără alte pretenţii”, povesteşte doctorul care, la fel ca mai toţi colegii, nu vrea ca numele să-i fie făcut public. “În martie eram eroi, acum mai însemnăm ceva strict pentru pacienţi”, motivează el.
O vreme l-a obsedat altă întrebare răspândită la fel de larg ca virusul, peste tot: “Cunoşti pe cineva cu Covid?”. De vreo două săptămâni, la Municipal ajung însă pacienţi cunoscuţi de toată lumea: ba un deputat,