COVID-3-D, un instrument de monitorizare a mutațiilor care fac dificilă dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusului

Cercetătorii din Melbourne au dezvoltat un instrument de monitorizare a mutațiilor care fac dificilă dezvoltarea vaccinurilor și a medicamentelor împotriva noului coronavirus. Noul instrument valorifică informațiile genomice și proteice despre virus și mutațiile acestuia pentru a ajuta la dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor.

COVID-3-D, un soft în sprijinul dezvoltării tratamentelor anti-COVID-19

David Ascher, profesor asociat al Universității din Melbourne, și echipa sa de la Institutul de Științe și Biotehnologie Moleculară Bio21 și Institutul Baker Heart and Diabetes au dezvoltat un instrument de software și bibliotecă, supranumit COVID-3-D.

COVID-3-D, despre care s-a publicat un studiu¹ în jurnalul științific Nature Genetics, conține informații despre toate structurile proteice care coincid cu genomul SARS-CoV-2 (COVID-19), inclusiv fiecare mutație genetică știută și structura sa proteică mutantă rezultantă. Deși virusul SARS-CoV-2 este un agent patogen relativ nou, capacitatea sa de a acumula cu ușurință mutații între genele sale a fost evidentă încă de la începutul acestei pandemii, potrivit declarațiilor lui Ascher, citează doc.ro.

În contextul proiectării și descoperirii medicamentelor terapeutice, aceste mutații și tiparele prin care se acumulează în structurile proteice ale virusului pot afecta capacitatea vaccinurilor și a medicamentelor de a lega virusul sau de a crea un răspuns imunitar specific împotriva acestuia. Din această cauză, oamenii de știință trebuie să încerce nu numai să controleze virusul, ci și să fie cu un pas înaintea lui, încercând să prevadă cum se va schimba în timp.

Mai multe universități internaționale și instituții de cercetare folosesc deja COVID-3-D în dezvoltarea unor vaccinuri și a unor tratamente. La Bio21 instrumentul este utilizat ca parte a eforturilor continue de a înțelege și a dezvolta medicamente pentru tratarea COVID-19.

Pentru a dezvolta COVID-3-D, echipa profesorului Ascher a analizat datele de secvențiere a genomului a peste 120.000 de probe de SARS-CoV-2 de la persoane infectate la nivel global,

 » sursa: www.replicaonline.ro