Schimbările care se întâmplă în creierul tău când înveți mai multe limbi străine
În funcție de ceea ce citești, vorbirea mai multor limbi te poate face sau nu mai inteligent. Aceste mesaje mixte sunt confuze și se datorează faptului că nimic nu este la fel de simplu pe cât este de obicei descris atunci când vine vorba de neuroștiințe. Se pune astfel întrebarea dacă a fi bilingv aduce beneficii creierului.
Nu putem da un simplu „da” sau „nu” la întrebarea dacă a fi bilingv aduce beneficii creierului. În schimb, devine din ce în ce mai evident că dacă și cum se adaptează creierul tău la utilizarea mai multor limbi depinde de ceea ce sunt și de modul în care le folosești.
Cercetările sugerează că, pe măsură ce înveți sau folosești în mod regulat o a doua limbă, aceasta devine constant „activă”, alături de limba ta maternă din creier. Pentru a permite comunicarea, creierul trebuie să selecteze o limbă și să o inhibe pe cealaltă.
Acest proces necesită efort și creierul se adaptează pentru a face acest lucru mai eficient. Este modificat atât din punct de vedere structural (prin modificări în dimensiunea sau forma anumitor regiuni și integritatea căilor de substanță care le leagă), cât și funcțional (prin modificările pentru cât de multe regiuni specifice sunt utilizate).
Aceste adaptări apar de obicei în regiunile și căile creierului care sunt utilizate și pentru alte procese cognitive cunoscute sub numele de „funcții executive”. Acestea includ lucruri precum memoria de lucru și controlul atențional (de exemplu, capacitatea de a ignora informațiile concurente, irelevante și de a se concentra asupra unei ținte).
Cercetătorii măsoară aceste procese cognitive cu sarcini special concepute. Un exemplu de astfel de teste este sarcina de flancare, în care participanții trebuie să indice direcția unei săgeți specifice care este înconjurată de alte săgeți orientate în aceeași direcție sau opusă. A fi bilingv poate îmbunătăți potențial performanța la sarcini precum acestea, de obicei fie în timp de reacție mai rapid, fie în precizie mai mare.
Dar nu toate studiile constată în mod consecvent aceste îmbunătățiri de performanță. Unii consideră că a fi bilingv sau monolingv înseamnă a avea performanțe foarte similare
Gradul în care creierul se adaptează structural și funcțional la bilingvism variază, de asemenea. Unele studii sugerează că bilingvii și monolingvii folosesc creierul diferit pentru a finaliza o sarcină de funcție executivă, chiar dacă performanțele dintre cele două grupuri sunt similare.
Alte studii au descoperit diferențe în structura creierului, dar modul în care aceste diferențe se manifestă și regiunile și căile creierului implicate nu sunt întotdeauna consistente. Această variabilitate, în special în sarcinile funcției executive, i-a determinat pe unii să se întrebe dacă vorbirea mai multor limbi are un impact puternic asupra creierului.
Cu toate acestea, bilingvismul vine în mai multe forme și forme. De exemplu, unii bilingvi învață o a doua limbă de la naștere și alții mult mai târziu. Unii bilingvi trebuie constant să comute între cele două limbi, în timp ce alții vorbesc o limbă acasă și alta la locul de muncă.
Ar fi surprinzător dacă această variabilitate în bilingvism nu ar face o diferență în modul în care se adaptează creierul. Deci, există un caz în creștere pentru a considera bilingvismul ca un spectru de experiențe, mai degrabă decât doar o distincție binară de bilingv versus monolingv. Au fost propuse mai multe modele pentru modul în care diferite adaptări ale creierului s-ar putea lega de experiențe lingvistice specifice bilingve.
Un număr tot mai mare de studii a examinat, de asemenea, aspecte specifice ale experienței bilingve, cum ar fi cât timp cineva folosește mai multe limbi, regularitatea sau diversitatea utilizării și cantitatea pe care o schimbă între limbi. Aceste studii constată în mod esențial că experiențele lingvistice diferite au efecte distincte asupra adaptării creierului și asupra performanței asupra sarcinilor de măsurare a anumitor funcții executive.
Mai mult, aceste adaptări sunt dinamice, ceea ce înseamnă că creierul pare să se adapteze continuu cu o experiență continuă și în schimbare. De exemplu, în primele etape ale învățării și utilizării unui limbaj suplimentar, sau dacă ambele limbi sunt utilizate frecvent în același cadru, creierul adaptează regiunile din zonele frontale ale cortexului (regiuni extrem de utilizate pentru funcțiile executive) pentru a gestiona mai eficient efortul sporit necesar pentru a selecta și controla limbile.
Cu toate acestea, dacă cineva rămâne activ bilingv mult timp, se adaptează și alte regiuni ale creierului, cum ar fi ganglionii bazali și cerebelul. Aceste regiuni sunt folosite pentru a efectua mai eficient sau automat o sarcină, cum ar fi corpul tău, pe măsură ce devii mai în formă fizică sau câștigi o memorie musculară crescută. Astfel de adaptări în structura creierului indică o schimbare către o manevrare mai eficientă a competiției lingvistice.
Următorul pas este de a afla cât de mult se raportează aceste experiențe și rezultate diferite. Recent, s-a cartografiat ceea ce se știe despre relațiile dintre diferite experiențe lingvistice bilingve și diferitele moduri în care creierul s-ar putea adapta la ele. Dar întrebarea inițială rămâne valabilă: bilingvismul aduce beneficii creierului? Depinde. Deși mai sunt multe de învățat despre modul în care creierul se adaptează exact la experiența bilingvă, este clar că modul în care utilizezi o limbă suplimentară face o mare diferență.