Apa rece, tratament pentru demență
O proteină „de șoc rece” a fost identificată în sângele practicanților înotului de iarnă din Londra, scrie BBC.
Profesorul Giovanna Mallucci, care conduce Centrul Institutului de Cercetare a Demenței de la Universitatea din Cambridge, spune că descoperirea ar putea deschide calea spre descoperirea unor noi tratamente de prevenire a demenței.
Se știe de mult timp că frigul și răcirea organismului are efecte poate avrea efecte benefice asupra sănătății creierului. Persoanele cu leziuni la nivelul capului sau cele care sunt operate la inimă sunt, în general, „răcite” în timpul intervențiilor chirurgicale.
Cercetătorii au studiat diferite mamifere adaptate bine la frig și care hibernează. Expertul Mallucci a observat că conexiunile de la nivelul creierului (sinapse), ale căror dispariție provoacă apariția demenței, nu se pierd în timpul hibernării. Chiar dacă în jur de 20-30% din sinapse sunt eliminate, pentru ca organismul să poată păstra resurse necesare pentru iarnă, acestea se refac miraculos în momentul tezirii primăvara.
Același lucru se întâmplă și în cazul proteinei „de șoc rece”, care îi poate proteja pe oameni de apariția demenței prin conservarea legăturilor de la nivelul creierului.
Sursă foto: Shutterstock
Umărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: