Ce a fost înainte de Big Bang? Răspunsul uluitor găsit de cercetători 

Ce a fost înainte de Big Bang? E o întrebare la care oamenii de știință încearcă de mult timp să găsească răspunsuri, iar recent se pare că există o teorie care capătă din ce în ce mai mult contur. 

Înainte de apariția Universului nostru a existat un altul, iar dovada cea mai bună vine din interiorul găurilor negre, a spus Roger Penrose, fizicianul câștigător al Premiului Nobel.

Acesta susține că existența unor zone de radiații electromagnetice ce nu pot fi explicate – cunoscute drept „Puncte Hawking”- sunt rămășițele unui univers anterior celui în care ne aflăm. Aceste puncte sunt considerate „porțile” finale de descărcare energetică din universul care a existat înainte și sunt, practic, o punte între prezent și trecut.

Un asemenea eveniment ar putea avea loc în centrul galaxiei noastre. Reinhard Genzel și Andrea Ghez, care au împărțit Premiul Nobel cu Roger Penrose, au oferit cea mai convingătoare probă a faptului că o gaură neagră supermasivă există în mijlocul Căii Lactee.

„Eu cred că este o observație a radiațiilor Hawking. Big Bang-ul nu a fost începutul. A existat ceva înaintea momentului Big Bang. Trăim într-un univers care se extinde constant și în această teorie nebună, viitorul îndepărtat devine Big Bang-ul unui alt sistem cosmic”, a spus Penrose pentru The Telegraph.

Chiar dacă a câștigat Premiul Nobel cu această teorie, există și mulți critici care îl contrazic pe fizician și care susțin că existența radiațiilor Hawking în interiorul găurilor negre nu a fost clar dovedită până acum.

Mai mult, dacă un univers infinit într-un moment din timp devine un univers infinit de mic în următoarea fază a existenței, atunci ar fi nevoie ca toate particulele să-și piardă masa pe măsură ce universul „îmbătrânește”, o noțiune care este și ea privită cu scepticism.

Ca răspuns, fizicianul a arătat că și existența găurilor negre a fost subestimată și a fost considerată doar teoretică, până când aceasta a fost dovedită la modul real. „Oamenii erau foarte sceptici la vremea respectivă, a durat foarte mult până când existența găurilor negre a fost acceptată”, a adăugat acesta pentru BBC.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: