Moartea unui cascador. Miron Murea. „Viața are o singură dublă. Trăiți și trăiți frumos!”. A jucat în Haiducii, Dacii, Burebista, Pintea, Iancu Jianu și alte 150 de filme. INTERVIU EXCLUSIV

“Ne-a părăsit Miron Murea, cascador, actor,
director de film, director de producție, unul dintre oamenii care ne-au
bucurat cu cascadele pe care le-a
facut impecabil în numeroase filme devenite celebre. Astăzi a
tras în această lume o ultimă dublă. Suntem mai
săraci cu un suflet minunat! Un om daruit, un OM care a
iubit viața și oamenii. Dumnezeu să-l odihnească în lumină!”, a transmis
Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF). Miron Murea a fost participant activ la evenimentele dind ecembrie 1989 ;i unul dintre cascadorii care au încercat să oprească incinerarea lui Sergiu Nicolaescu pentru a fi îngropat creștinește.

Miron Murea s-a născut la 8 noiembrie
1943, în Bărcani, Covasna, și a participat în calitate de
cascador și actor la realizarea unor filme precum „Mihai Viteazul”
(regia Sergiu Nicolaescu) și „Burebista” (regia Gheorghe Vitanidis) sau
„Iancu Jianu, haiducul”, „Iancu Jianu, zapciul”
(regia Dinu Cocea). Prima colaborare la un film a fost la “Haiducii”, de
Dinu Cocea, după cum puteți afla din interviul exclusiv realizat de
colaboratorul nostru Valentin Alexandru și publicat de ActiveNews aici.

Membru al Asociatiei Cascadorilor din România și al UARF, Miron Murea a lucrat cu toți marii regizorii din România. A jucat în peste 150 de filme, a fost actor, cascador, director de producție, director de film, între altele: Haiducii (1966), Dacii (1966), Columna (1968), Les maries de l’an II – Mirii anului II (1971), Cu mâinile curate (1972), Un comisar acuză (1974), Pintea (1976), Revanșa (1978), Stejar, extremă urgență, Ecaterina Teodoroiu (1978), Am fost șaisprezece (1979), Burebista (1980), Iancu Jianu, zapciul (1980), Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980), Cowboys (1981), Iancu Jianu, haiducul (1981), Saltimbancii (1981), Fram (1983), Căruța cu mere (1983), Ciuleandra (1985), Colierul de turcoaze (1985), Masca de argint (1985), Niste băieți grozavi (1987), Domnișoara Christina (1992) – Directorul filmului, Șarpele (1996) – Director de Producție, Don Carlos (1996) – Director de Producție, Curaj prin disperare (1997) – Producător, Totul e un joc (1998) – Director de Producție, Maria (2003) – Director de film, sunt numai câteva dintre producțiile cinematografile la care a participat.

Cu ceva timp în urmă, domnul Miron Murea a acceptat bucuros invitația mea, deși în Bucureștiul torid abia puteai sta la umbră. Viața de cascador și firea blândă de ardelean molcom și liniștit l-au învațat să nu refuze întâlnirea dintre doi oameni într-un anumit timp. Și așa a rămas amintire lumii un moment care a dat valoarea
clipei.

 De la profesor și șofer de broscuță până la haiduc în film nu a fost decât…un milițian

Valentin Alexandru: Miron, de unde a pornit ,,nebunia de a fi cascador”, dintr-o bucurie, dintr-o curiozitate, cum ai ajuns dintr-un ardelean calm și linistit un ,”Haiduc”, gata oricând să sară de pe calul ce merge în galop, să se bată cu “turcii” sau, de ce nu, să prade caleștile domnițelor?

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro