Un nou incident pe Stația Spațială Internațională! Ce s-a întâmplat?
Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au descoperit în sfârșit care este cauza pierderii constante de aer.
Fenomenul a fost observat prima dată în septembrie 2019. Problema nu a fost considerată gravă, dar, în urmă cu trei zile, astronauții au fost anunțați de centrul de control NASA de la sol că trebuie să reia verificările, pentru că fisura care provoacă scurgerea aerului se mărește.
Folosind un detector special, ei au descoperit că sursa pierderii de aer este în modulul rusesc Zvezda. Acest modul este o parte importantă a stației spațiale, deoarece asigură echipajului oxigen și apă potabilă.
Tot aici se află baia, sala de mese și dormitoarele cosmonauților ruși, deoarece modulul face parte din jumătatea rusească a Stației Spațiale Internaționale.
Locul exact al fisurii nu a fost încă descoperit, dar concluzia cercetărilor este clară: problema este în modulul Zvezda.
Este o reușită importantă, pentru că toate încercările făcute anterior pentru identificarea problemei eșuaseră.
După ce au identificat problema, astronauții și-au reluat activitatea pe modulul afectat, pentru că scurgerea nu pune probleme grave, fiind una minoră.
De altfel, acest modul este foarte important, fiindcă permite echipajului să se salveze în caz de urgență, asigurând accesul spre capsula de evacuare Soyuz.
Pe ISS au avut loc mai multe incidente de acest fel. Acum doi ani, echipajul a găsit o gaură de 2 mm în peretele exterior al capsulei Soyuz, prin care se pierdea aer. Ulterior, acest perete a fost reparat.
Atunci au circulat mai multe zvonuri privind cauza incidentului, inclusiv teorii despre un posibil sabotaj sau despre incompetența muncitorilor care au lucrat la capsula Soyuz.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: