Descoperirea care poate face vaccinurile mult mai eficiente

Vaccinurile au redus răspândirea a multor boli infecțioase, în prezența cărora umanitatea nu ar fi rezistat, precum variola, poliomielita și rujeola.

Cu toate acestea, vaccinurile împotriva unor boli, inclusiv HIV-1, gripa și malaria, nu funcționează prea bine, iar motivul ar putea fi momentul injectării antigenului și a adjuvantului pentru sistemul imunitar.

În prezent, cercetătorii au dezvoltat un hidrogel injectabil care permite eliberarea susținută a componentelor vaccinului, crescând potența, calitatea și durata răspunsurilor imune ale organismelor șoarecilor, relatează phys.org.

Pentru a conferi rezistență la boli infecțioase, vaccinurile prezintă părți ale unui agent patogen – cunoscut sub numele de antigeni – celulelor sistemului imunitar, care dezvoltă anticorpi împotriva acestor molecule.

Dacă o persoană vaccinată se infectează ulterior cu același agent patogen, sistemul său imunitar poate folosi rapid anticorpi pentru a distruge invadatorul.

Mai încet, dar sigur

Vaccinurile conțin de obicei o componentă suplimentară, numită adjuvant, care ajută la stimularea sistemului imunitar. În infecțiile naturale, organismul este de obicei expus la antigeni timp de 2-3 săptămâni, comparativ cu doar 1-2 zile pentru vaccinuri.

Eric Appel și colegii săi s-au întrebat dacă ar putea dezvolta un hidrogel injectabil care să elibereze încet componentele vaccinului pe o perioadă mai lungă de timp, mai asemănător cu ceea ce corpul este obișnuit, care ar putea spori răspunsul imun.

Cercetătorii au dezvoltat un  hidrogel cu nanoparticule de polimer care ar putea fi amestecat cu componentele vaccinului.

Când a fost injectat sub pielea șoarecilor, materialul a format o zonă localizată de inflamație care a atras anumite tipuri de celule imune, eliberând în același timp antigenul și adjuvantul pe o perioadă de câteva zile.

Ca rezultat, șoarecii injectați cu hidrogel au produs mai mulți anticorpi pe o perioadă mai lungă de timp decât șoarecii tratați cu un vaccin tradițional.

Important de menționat, anticorpii produși de șoarecii tratați cu vaccinul cu hidrogel au avut o afinitate de 1.000 de ori mai mare pentru antigen decât cei produși de șoarecii care au primit imunizarea standard.

Deși noul sistem trebuie încă testat pentru a vedea dacă îmbunătățește protecția imunitară împotriva vaccinurilor pentru bolile specifice, acest studiu demonstrează o platformă simplă și eficientă de administrare a vaccinului care îmbunătățește potența și durata imunității mediate de anticorpi la șoareci, spun cercetătorii.