UE interzice produse alimentare consumate zilnic de români. Se anunță alte măsuri stricte

Pliculețele de ketchup de unică folosință din restaurantele fast-food, precum și ambalajele din plastic pentru fructe și legume, ar putea fi eliminate în urma unui nou acord al Uniunii Europene semnat în această săptămână.

Pliculețele de ketchup, muștar și maioneză, interzise și în România

Mai exact, luni, Consiliul European și reprezentanții Parlamentului European au convenit asupra unui acord politic provizoriu referitor la o propunere de regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, având ca obiectiv combaterea creșterii deșeurilor de ambalaje produse în Uniunea Europeană.

În această schemă, legislatorii europeni au impus întreprinderilor de tip takeaway să permită clienților să aducă propriile recipiente pentru a le umple cu băuturi reci sau calde, precum și cu alimente gata preparate, fără a percepe taxe suplimentare.

De asemenea, până în anul 2030, aceste activități de takeaway trebuie să se angajeze să ofere 10% din produsele sale în ambalaje care pot fi reutilizate. Ambalajele din plastic de unică folosință pentru mesele din interior, precum și pliculețele de ketchup și cele pentru condimente vor fi interzise.

Alte măsuri care privesc și România

Pe lângă pliculețele de ketchup, această măsură se aplică și altor tipuri de recipiente de unică folosință, cum ar fi: acele doze mici de șampon dar și creme pe care le găsim în băile din hoteluri.

De asemenea, vor fi interzise acele ambalaje de plastic pentru condimente, precum și pungile subțiri pentru fructe. Pentru aplicarea acestor măsuri, Uniunea Europeană va oferi o derogare de cinci ani, cu condiția respectării unor reglementări stricte.

Europarlamentara Partidului Verzilor din Irlanda de Sud, Grace O’Sullivan, a caracterizat acordul ca fiind „o reușită pentru sănătatea umană și pentru mediu”.

Pe lângă pliculețele de ketchup care vor fi eliminate, dar și alte recipiente din plastic, europarlamentara este convinsă că „vom asista la o revenire a sticlelor de sticlă reutilizabile pentru băuturi precum berea, apa minerală și sucuri”, a concluzionat ea, potrivit irishexaminer.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *