Proteste de amploare la Valencia față de modul cum autoritățile au gestionat inundațiile: „Mâinile noastre sunt pătate cu noroi, ale voastre cu sânge”
Peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă, sâmbătă seară, în oraşul Valencia, pentru a protesta faţă de modul în care autorităţile regionale au gestionat inundaţiile devastatoare care au provocat moartea a peste 220 de persoane.
Printre acuzaţiile aduse de cei afectaţi se numără faptul că populaţia nu a fost alertată prin intermediul telefoanelor mobile decât seara, când multe zone erau deja inundate. Principalul responsabil pentru situaţii de urgenţă din regiune, Salomé Pradas, a recunoscut joi că nu ştia de existenţa acestui sistem de alertă, înainte de a-şi retracta declaraţia.
De asemenea, şeful executivului regional Carlos Mazon este acuzat că a lipsit timp de mai multe ore în timp ce începuse deja să plouă, iar comitetul de urgenţă se reunise. Carlos Mazón s-a apărat spunând că lua parte la „un prânz de lucru” într-un restaurant din Valencia împreună cu un jurnalist, potrivit presei spaniole.
În Spania, o ţară puternic descentralizată, gestionarea catastrofelor este, de fapt, responsabilitatea administraţiilor regionale, dar guvernul central, care este responsabil pentru emiterea alertelor prin intermediul AEMET, poate furniza resurse şi chiar să preia controlul în cazuri extreme. Tocmai acest ultim punct a provocat critici din partea opoziţiei de dreapta, care îl acuză pe şeful guvernului socialist Pedro Sanchez că a lăsat regiunea să se scufunde din cauza calculelor politice, în loc să preia controlul. Pedro Sánchez a acţionat „cu rea-credinţă”, l-a acuzat Miguel Tellado, purtătorul de cuvânt al grupului PP în parlament.
La rândul lor, surse apropiate guvernului au declarat că intenţionează să definească în timp util eventualele responsabilităţi ale fiecărei părţi şi eventualele deficienţe în gestionarea catastrofei, afirmând în acelaşi timp că guvernul a făcut tot ceea ce putea face în cadrul instituţional actual. Dar pentru primarul socialist din Alaquas, Toni Saura, „coordonarea între administraţii a fost haotică”, conform comentariilor relatate de cotidianul valencian Levante.
Foto: Profimedia