Sondaj INSCOP pentru parlamentare: prezență la vot peste așteptări, AUR urcă
Un număr destul de mare de alegători spun că vor merge sigur la vot la alegerile parlamentare, în timp ce în opțiunile de vot, AUR crește susținut, potrivit unui sondaj INSCOP Research, realizat la comanda Libertatea, realizat în perioada 7-12 noiembrie 2024.
Estimare pentru participarea la alegerile parlamentare
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” voi merge la vot şi 10 „sigur da”, 67,3% dintre respondenţi au ales nota 10, indicând că sigur vor merge la vot.
„Procentul de 67,3% care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opţiune concretă, adică aleg un partid din listă, determină o estimare de prezenţă la alegerile parlamentare de 58,1%.
Este posibil ca procentul de 58,1% să reflecte o supraestimare a prezenţei extrasă din declaraţiile respondenţilor în condiţiile în care alegerile parlamentare nu vor fi organizate în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale”, precizează autorii sondajului.
Intenţia de vot la alegerile parlamentare
La întrebarea „Pe data de 1 Decembrie se vor organiza alegeri parlamentare. Dvs cu ce partide aţi vota dintre următoarele?”, au fost exprimate următoarele răspunsuri:
Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot (58.1% din total eşantion, eroare 3.9%)
- 30,7% ar vota cu PSD
- 21,2% – AUR 15.4% – PNL
- 12.8% – USR
- 5.3% – SOS România
- 4,7% – UDMR
- 3,1% – REPER
- 1% – Partidul Drept
- 0,8% – PER
- 1,3% – FD
- 1,1% – Partidul SENS
- 0,6% – independent
- 2% – alt partid
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Libertatea, în perioada 7-12 noiembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin interviuri telefonice, volumul eşantionului fiind de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.