Cozile lungi pentru Planul Simion indică disperarea cetățenilor și evidențiază cât de departe sunt politicienii de a înțelege adevărata problemă – analiză
Recenta lansare a Planului Simion, care vizează construirea unui milion de locuințe sociale în România pe o perioadă de 10 ani, a adunat cozi impresionante, semn clar al unei nevoi acute de locuințe accesibile. Această situație subliniază o problemă majoră a societății românești care pare să fie insuficient înțeleasă de către autorități: criza locuirii. Dobânzile colosale percepute de cartelul bancar protejat de Banca Națională a României îi ține departe pe mulți români de o locuință. Nu poți să ai natalitate dacă nu ai locuințe sociale pentru tineri. Nu poți face copii cu soția în pat cu mama și tata. Majoritatea tinerilor până în 28 de ani trăiesc cu părinții, fapt ce duce la grave probleme sociale și economice, nu mai vorbim de cele demografice.
Planul Simion este perfect fezabil. Aici nu mai vorbim de preț. El poate varia în funcție de programele implementate de stat. Până acum statul a căutat doar să îi jefuieasă pe români prin ROBOR și IRCC. Băncile au spoliat românii cu 5 mililiarde de euro prin ROBOR în ultimii ani.
Cei care critică Planul Simion trăiesc în propriile bule. Principala etichetă pusă românilor de aceste bule este legată de faptul că fanii lui Simion sunt ”proști”. Ei vorbesc de Caritas, de unde are Simion bani de locuințe, că asta nu ar fi în atribuțiile președintelui. Alții, mai idioți precum Muraru, s-au grăbit să facă plângeri penale. Unii vorbesc că Simion strânge semnături ilegal deși legea spune clar că partidele politice au dreptul de a colecta semnături cu consimțământul persoanei. Șoșocarii debitează că Simion construiește case pentru evrei. Aceste teze le întâlnești la fiecare postare despre Planul Simion.
Totul este în contradicție cu cozile de la sediile AUR. Și ăsta este doar începutul. Vorbim de un fenomen social. Poți să fii și Dumnezeu, nimeni nu se poate pune în calea dorinței unei națiuni. Să vă amintesc de cozile cu Dacii încărcate cu marfă de la turci din anii 90. Oamenii își doreau să facă comerț. Acum românii vor să aibă și ei o casă a lor.
AUR are cei mai buni specialiști în construcții și sute de ingineri gata să pună în aplicare Planul Simion. Acești oameni construiesc și acum case pentru români. Dacă AUR poate face ceva bine pentru țara asta, acest lucru este construcția de locuințe.
Cozile lungi nu sunt doar o dovadă a popularității programului, ci și o mărturie a disperării oamenilor de a găsi soluții de locuire la prețuri accesibile. România se confruntă de ani de zile cu o criză de locuințe, exacerbată de prețurile în continuă creștere și de lipsa unor politici eficiente care să sprijine accesul la locuințe adecvate și accesibile. Tinerii și familiile cu venituri mici sunt cei mai afectați, fiind adesea nevoiți să aleagă între a locui în condiții improprii sau a se îndatora pe termen lung pentru a-și permite o locuință.
Cozile formate pentru Planul Simion nu sunt doar o imagine a nevoii, ci și un strigăt de ajutor care ar trebui să mobilizeze autoritățile să acționeze decisiv. Este necesară o reevaluare a politicilor de locuire și implementarea unor măsuri concrete care să asigure că fiecare cetățean are acces la un cămin decent. PSD și PNL nu au înțeles nimic din cei 34 de ani de guvernare. Nu poți să subjugi segmentul construcțiilor și să îl duci forțat către munca la negru prin taxe exorbitante, creșterea impozitului pe dividende și eliminarea facilităților fiscale pentru muncitorii de pe șantier.
În marile orașe avem o altă problemă majoră. Primarii incompetenți și hoți, precum Emil Boc, Nicușor Dan sau Mihai Chirica. În cazul lui Nicușor Dan, nimeni nu mai poate construi locuințe în București, totul fiind mutat în comunele din județul Ilfov. Orice dezvoltator care încearcă să construiască ceva în București este sabotat, amendat și târât ani de zile prin procese. Ce nu înțelege acest primar idiot este că odată ce nu mai ai locuințe pentru tineri, automat ei sunt nevoiți să migreze către alte localități. Odată cu migrația tinerilor, companiile din IT se vor găsi în situația obligatorie de a migra de asemenea după forța de muncă calificată. Așadar în 10/20 de ani Capitala va avea o populație din ce în ce mai îmbătrânită și o economie în declin.
La Cluj boom-ul economic a fost interpretat de primarul infractor Emil Boc ca o afacere de miliarde. Împreună cu bandiții din cadrul Grupului de la Cluj au organizat un sindicat al mafiei specializat în construcții și imobiliare, astfel prețul locuințelor a crescut până la cer. Doar dacă ești milionar în euro mai poți cumpăra o casă la Cluj. O garsonieră de 11 metri a ajuns să coste 48 de mii de euro.
În Iași, primarul Mihai Chirica și clanurile interlope au pus mâna pe toate terenurile din oraș. Ei construiesc ilegal și țin departe tinerii de o locuință la un preț accesibil. Ei și-au construit propriile cartiere rezidențiale, drumuri cu acces privat, iar ieșenii sunt obligați să plătească peste 100 de mii de euro pentru o locuință. La Iași, justiția e în pat cu clanurile interlope și mafia din jurul primarului Mihai Chirica. Pâncă când justiția nu își face treaba și îi pune la beciul domnesc pe primarii interlopi criza locuirii va persista.
Este imperativ ca partidele politice indiferent de culoare să trateze criza locuirii nu ca pe un inconvenient temporar ce poate fi rezolvat cu soluții punctuale, ci ca pe o prioritate națională. Planul Simion ar putea fi un pas în direcția corectă, dar este necesar un angajament continuu și o colaborare între guvern, autoritățile locale și sectorul privat pentru a dezvolta și implementa soluții de durată. Cozile observate la implementarea Planului Simion reprezintă un semnal clar că locuirea este o problemă majoră în România, care necesită atenție și acțiune imediată. Este momentul ca toate părțile interesate să colaboreze pentru a asigura că nicio familie nu este lăsată în urmă în lupta pentru accesul la locuințe adecvate și accesibile.