Moldova: Fermierii amenință cu proteste pe 20 octombrie, nemulțumiți de legea de sprijin agricol
Fermierii au organizat o conferință de presă în fața Parlamentului, exprimându-și nemulțumirea față de legea recent propusă care ar trebui să vină în ajutorul agricultorilor. Alexandru Bădărău, director executiv al Asociației Forța Fermierilor, a subliniat că actuala guvernare evită dialogul cu comunitatea agricolă, lăsând fermierii în incertitudine și fără soluții adecvate pentru problemele cu care se confruntă.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv Asociația „Forța Fermierilor”
,,Soluția care noi am propus la început de proteste a fost modificarea acestei legi și luare în considerație a propunerilor pe care noi le-am înaintate în acea perioadă scurtă de 20 minute în care am avut discuții cu domnul Ministru în cabinetul său, iar după le-am expediat inclusiv și în Parlament, dar nu au fost luate în considerație.”
Mai mult, Alexandru Brânză critică informațiile eronate furnizate de ministru despre legea.
ALEXANDRU BRÂNZA, agricultor din raionul Ungheni
,,Ministrul iese cu informații eronate care încercă să spună societății cât este de bună această lege. Deja peste 900 de cererii au fost depuse pentru ajutorul de 100 milioane de lei, dar nu a spus că aceste 900 de cereri este mai puțin de 15 la sută din numărul celor de facto care au avut de suferit. Sunt foarte mulți care sunt la limita falimentului iar ei nu sunt eligibili pentru această lege.”
Sergiu Stefanco, fermier din Căușeni, afirmă că produsele din Moldova sunt mai scumpe decât în România și Ucraina, fără ca ministrul Agriculturii să ofere un răspuns.
SERGIU STEFANCO, fermier din Căușeni
,,Am ajuns să avem produse mai scumpe la noi în țară decât în România și în Ucraina, de ce? Ministrul Agriculturii niciodată nu a avut un răspuns. Am ajuns să discutăm despre acel sistem de creditare garantat de stat care doar 48 de fermieri au beneficiat de aceste credite. Este ineficient mecanismul care l-a propus Ministerul Agriculturii și a fost susținut de Guvern.”
Alexandru Bădărău, subliniază că 85 la sută dintre agricultori, neeligibili pentru ajutoare, depind de bănci și instituții de micro finanțare pentru supraviețuire.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv Asociația „Forța Fermierilor”
,, Ceilalți 85 la sută care nu sunt eligibili conform acestor prevederi legale sunt la dispoziția băncilor, instituțiilor de micro finanțare și a companiilor de inputuri care de fapt se luptă pentru supraviețuire și acele companii de inputuri. Ei de fapt sunt acea parte care au ajutat masiv agricultorii în acest an să poată însămânța și au creditat. Băncile din Sudul Moldovei nu au dorit să crediteze agricultorii, iar din acest motiv au fost nevoiți să meargă la instituțiile de micro finanțare și să se crediteze la furnizor.”
Mai mult, dacă statul nu va întreprinde măsuri concrete pentru a aborda problemele sectorului agricol, fermierii amenință că vor ieși la proteste, posibil chiar pe 20 octombrie, în ziua alegerilor. Anterior, au avut loc și alte proteste în care au cerut modificarea legislației și un dialog real cu autoritățile, dar fără rezultate satisfăcătoare.