Comoara energetică a Balcanilor atrage interesul marilor puteri, Rusia și SUA. Valoarea totală a resurselor depășește două miliarde de euro
SUA și Europa acuză Rusia că încearcă să blocheze exploatarea unei „comori” deosebit de importante pentru tranziția energetică, potrivit site-ului grecesc carandmotor.gr. Este vorba despre o mina de litiu din valea Yandar din Serbia, în valoare de 2,14 miliarde de euro.
Mina de litiu din valea Yandar, aflată în centrul unei dispute acerbe între SUA și Rusia, este exploatată de Rio Tinto, un gigant britanico-australian implicat în extracția și prelucrarea resurselor naturale de bază.
Rusia pare că vrea să pună frână proiectului
SUA și Europa consideră că litiul – un ingredient-cheie pentru bateriile vehiculelor electrice – de pe teritoriul țării balcanice poate juca un rol-cheie în tranziția lor energetică și în independența lor față de China, în timp ce Rusia pare că vrea să pună frână proiectului.
În vara acestui an, zeci de mii de demonstranți au ieșit pe străzile Serbiei pentru a-și exprima opoziția fermă față de exploatarea litiului în Valea Jadar. Principalul motiv din spatele protestelor a fost legat de preocupările legate de mediu, însă proiectul a căpătat în scurt timp dimensiuni geopolitice.
Temeri legate de poluare, teorii ale conspirației și instigări dinspre Moscova
Argumentele aduse de protestatari au fost legate în principal de teama că mina ar otrăvi apa și ar aduce ploi acide peste Belgrad. Nu au lipsit însă nici teorii ale conspirației, una dintre acestea fiind că uraniul ar fi extras în secret.
Potrivit guvernului sârb, Bruxelles-ului și Statelor Unite, opoziția puternică față de exploatarea tezaurului energetic al Serbiei este instigată de Moscova cu scopul de a împiedica continuarea investiției și de a menține țara în sfera de influență rusă, în loc să se apropie cu un pas de Occident.
„Rusia a profitat de ocazie pentru a încerca să creeze o ruptură între Serbia și Occident”, a declarat, potrivit The New Republic, ambasadorul SUA în Serbia, Cristopher Hill.
Același punct de vedere a fost împărtășit și de Departamentul de Stat al SUA, care a declarat că este „foarte probabil” ca Kremlinul să fi jucat un rol direct în răspândirea de dezinformări cu privire la mină.
Potrivit Wall Street Journal, aceste campanii de dezinformare fac parte dintr-un model mai larg de interferență rusă în proiectele energetice din străinătate.
Subsecretarul de stat american pentru energie, Geoffrey Pyatt, a vorbit despre similitudini mari cu campaniile anterioare de dezinformare rusești menite să destabilizeze inițiativele de independență energetică din întreaga Europă.
„Potențialul de a furniza litiu lanțului valoric al vehiculelor electrice pentru multe decenii”
Potrivit Wall Street Journal, obiectivul final al Rusiei este de a împiedica Serbia să se alinieze prea strâns la UE și, astfel, să își mențină influența în Balcani.
Potrivit paginii oficiale a gigantului britanico-australian Rio Tinto, mina Yandar din Serbia reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte miniere de litiu din lume într-un teritoriu neexploatat. „Dimensiunea și calitatea ridicată a zăcământului de litiu Yandar oferă potențialul de a furniza litiu lanțului valoric al vehiculelor electrice pentru multe decenii de acum înainte”.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că aproximativ 58 000 de tone de litiu vor fi obținute anual de aici. Această cantitate corespunde cu 90% din nevoile actuale de litiu ale UE și va fi suficientă pentru a produce 1,1 milioane de mașini electrice.