Proteste ale DGASPC, din cauza salariilor mici. Câteva zeci de angajați au pichetat sediul Consiliului Judeţean Harghita
Câteva zeci de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita au pichetat, luni, sediul Consiliului Judeţean, reclamând, printre altele, inechităţile salariale şi subfinanţarea asistenţei sociale.
Oamenii au purtat pancarte pe care se putea citi: „Stop inechităţilor salariale!”, „CJ = Discriminare” sau „Vrem egalizare, nu discriminare”.
Preşedintele Sindicatului Acord şi liderul Federaţiei Columna, Puiu Lucian, a declarat că agenda de revendicări cuprinde cinci puncte, primul dintre acestea fiind subfinanţarea asistenţei sociale, făcând referire la situaţia DGASPC Harghita unde tot timpul au existat perioade, cu precădere spre sfârşitul anului, când nu ajungeau banii de salarii.
De asemenea, protestatarii au reclamat inechităţile salariale între angajaţii DGASPC şi cei din aparatul propriu al Consiliului Judeţean Harghita.
„Am identificat, la aceeaşi funcţie, aceeaşi vechime în muncă, acelaşi grad profesional, diferenţe şi de aproape 4.000 lei între aparatul propriu al DGASPC-ului şi ce se plăteşte în Consiliul Judeţean. Sunt unele dintre cele mai mari diferenţe pe care noi le-am găsit la nivel naţional, în procente vorbim de aproximativ 70%. Am şi scris o adresă către preşedintele Consiliului Judeţean în care am scos în evidenţă aceste lucruri şi l-am rugat să ia măsuri pentru că în timp de şapte ani de zile, de când este în vigoare această lege a salarizării, aceste discrepanţe sau inechităţi s-au tot amplificat de la an la an şi nu s-a luat nici o măsură”, a afirmat Puiu Lucian.
O altă nemulţumire a protestatarilor se referă la nerespectarea cadrului legal privind promovările
„Tot timpul se face această operaţiune de promovare, care este un drept recunoscut prin lege tuturor funcţionarilor publici, cu foarte mare întârziere şi doar pentru unele persoane şi sunt întârzieri mari din punctul ăsta de vedere la DGASPC. Există şi un proces pe rol al sindicatului pentru subiectul ăsta pentru a recupera diferenţe de drepturi salariale din urmă”, a spus liderul de sindicat.
„Analizând salariile de la Consiliul Judeţean am observat că acolo se plăteşte un spor pentru condiţii de muncă de 15%. La aceleaşi condiţii de muncă, la DGASPC e doar 6%. (…) Deci, practic, se încalcă nişte principii din legea salarizării aici”, a mai spus Puiu Lucian.
O altă nemulţumire vizează OUG 27/2024 privind condiţiile de atestare şi reatestare a asistenţilor maternali, liderul de sindicat susţinând că, în urma aplicării acestor prevederi, jumătate dintre asistenţii maternali din Harghita îşi vor pierde în viitor locul de muncă.
„DGASPC Harghita are în jur de 200 de asistenţi maternali. Pentru ei, Guvernul a venit cu un act normativ, în cursul acestui an, prin care modifică radical condiţiile de acces în profesie. Sunt introduse, contrar prevederilor Codului Muncii, criterii restrictive de vârstă şi de studii, care vor face ca, în decurs de aproximativ doi ani, jumătate din asistenţii maternali din Harghita să-şi piardă locul de muncă. Şi mai grav decât atât, copiii care se aflau în îngrijirea acelor asistenţi maternali vor trebui să fie mutaţi în altă parte pentru că cineva de la Bucureşti n-a fost atent la acest aspect. Cerem sprijinul Consiliului Judeţean pentru că are pârghiile necesare, inclusiv la nivel politic să regleze acest lucru prin intervenţie la parlamentarii de Harghita şi reprezentanţii care sunt prin ministere. Este o problemă foarte gravă care afectează sute locuri de muncă şi care afectează soarta copiilor din sistemul de protecţie a copiilor, care pur şi simplu sunt plasaţi ca nişte mingi de ping-pong de la o persoană la alta, fără absolut niciun fel de rost”, a mai spus Puiu Lucian.
Salariile până la sfârșitul anului, ‘în pom’
El a mai precizat că au fost asigurate fondurile de salarii pentru o lună, în urma demersurilor făcute de la Guvern, dar situaţia nu este încă rezolvată pentru lunile noiembrie şi decembrie.
Totodată, Puiu Lucian a adăugat că angajaţii DGASPC Harghita se află de două săptămâni în grevă japoneză şi că, în ciuda faptului că a fost sesizată conducerea Consiliului Judeţean, încă nu a avut loc o întâlnire pentru prezentarea revendicărilor.
Potrivit acestuia, există promisiunea că viitorul preşedinte al CJ Harghita se va întâlni cu reprezentanţii sindicaliştilor în cursul săptămânii viitoare şi, în funcţie de rezultatul discuţiilor, se ia în calcul organizarea şi altor acţiuni de protest.
Liderul de sindicat a punctat că nu întâmplător protestul s-a organizat în cursul zilei de luni, când se marchează Ziua mondială a muncii decente.
„Am considerat că este un moment propice ca în această zi lucrătorii din cadrul DGASPC Harghita să demonstreze pentru condiţii decente de salarizare, pentru condiţii decente de muncă şi pentru un cadru normativ corect şi stabil, astfel încât să nu mai existe niciodată pericolul pierderii locului de muncă sau al plăţii drepturilor salariale”, a mai arătat preşedintele Sindicatului Acord.