Ce spun analiștii despre amnistia fiscală anunțată de Executiv: „Îmi este greu să cred că Guvernul României va reuși”
Datorii la stat șterse chiar și pe jumătate și penalități anulate. Guvernul a luat aceste măsuri pentru a-i convinge pe datornici să-și achite taxele și impozitele sperând astfel să reducă deficitul bugetar.
Oamenii, persoane fizice ori patroni, care au restanțe la ANAF le pot plăti până pe 25 noiembrie fără să fie penalizati.
Statul face calcule că va încasa 10 miliarde de lei în plus la buget. Iar companiile care sunt la zi cu plata taxelor vor fi răsplătite cu o reducere de 3% a impozitelor viitoare.
Firmele, dar și cetățenii cu datorii restante la stat pot beneficia de ștergerea dobânzilor și a penalităților. Cu o condiție: să-și achite datoria inițială până pe 25 noiembrie 2024.
De asemenea, persoanele fizice vor plăti cu 50% mai puțin din datoria principală dacă suma este sub 5.000 de lei, iar dacă este mai mare – cu 25%. Cu alte cuvinte se șterg și penalitățile, și o parte din datorie.
Peste 330.000 de persoane juridice și aproape 850.000 de persoane fizice au datorii la stat. Însă specialiștii spun că nu toate companiile își vor permite să-si achite restanțele.
Annemarie Fabian, consultant fiscal: ”Trebuie să ne punem problema și de eficiența acestei măsuri, de multe ori cei care nu își plătesc taxele o fac pentru că nu au bani, nu pentru că nu vor. Trebuie să avem și așteptări realiste, apropo de cât de accesată va fi această măsură de populație”.
Totuși, Guvernul are nevoie urgentă de bani la buget și asta pentru că deficitul a depășit deja 4% din PIB, însă executivul european estimează că ar putea trece de 6,8% până la finalul anului.
Această amnistie ar aduce în jur de 10 miliarde de lei la buget, potrivit estimărilor oficialilor.
Christian Năsulea, directorul Institutului European pentru Studii Economice: „În nici un caz nu ne vom apropria de această sumă, ceea ce înseamnă că, suma, deși nu este neglijabilă, nu este nesemnificativă, îmi este greu să cred că guvernul României va reuși să își corecteze problemele de deficit bugetar în mod semnificativ cu o astfel de măsură”.
Aceasta nu este singura decizie luata de Guvern.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Răsplătim și contribuabilii corecți, cu taxele la zi! Astfel, de luna următoare, ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat”.
Cu alte cuvinte, peste 550 de companii care au toate taxele platite vor primi o bonificație de 3% sub forma unui credit fiscal, care va putea fi folosită pentru scăderea taxelor către bugetul de stat începând de anul viitor.