Amanta lui Ciolacu își rotunjește veniturile prin intermediul Universității București.

O nouă afacere din siajul fondurilor publice în care apare numele Sorinei Stan Docuz, o apropiată a premierului Marcel Ciolacu. Anul trecut, o societate controlată de Sorina Stan Docuz prin intermediul unor interpuși a primit din partea firmei Construcții Erbașu, pentru o perioadă de trei ani, dreptul de a amplasa două mesh-uri publicitare pe o clădire în renovare a Universității București situată în plin centrul Capitalei la kilometrul zero.

Societatea Erbașu repară imobilul în baza unui contract de 317 milioane de lei atribuit de Compania Națională de Investiții, o firmă de stat din subordinea Ministerului Dezvoltării. Recent, a Erbașu semnat alte contracte mari din fonduri publice. O sursă din piață a declarat pentru G4Media.ro că ”Toată lumea din breaslă știe că mesh-urile sunt afacerea Sorinei Stan Docuz”. Aceasta nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro pe marginea acestei afaceri. Patronul Erbașu a negat orice legătură între contractele firmei sale cu instituții publice și contractul pentru mesh-urile de la Universitate.

O clauză ciudată

Pe data de 20 aprilie 2023, societatea Construcții Erbașu SA a semnat un contract prin care a închiriat firmei Best Digital Kit SRL o suprafață totală de aproximativ 950 de metri pătrați din schela fațadei unui imobil din București situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 4-12 (Piața Universității). Imobilul aparține Universității București, iar Construcții Erbașu câștigase, anterior, o licitație organizată de Compania Națională de Investiții pentru restaurarea acestei clădiri emblematice din centrul Capitalei, valoarea contractului fiind de circa 317 milioane lei.

Conform contractului, pe cei 950 de metri pătrați, Best Digital Kit urma să amplaseze două mesh-uri publicitare (unul de circa 500 metri pătrați, celălalt de circa 450 metri pătrați). Durata înțelegerii a fost de trei ani, existând posibilitatea prelungirii/rezilierii în cazul în care lucrările vor continua/se vor termina mai repede.

În ceea ce privește latura financiară, părțile au convenit ca Best Digital Kit să achite către Construcții Erbașu, drept chirie lunară, 25% din sumele încasate dn vânzarea de spațiu publicitar pe cele două mesh-uri, dar nu mai puțin de 200.000 de euro pe an (fără TVA) – minimum 16.666 euro lunar. De asemenea, Best Digital Kit SRL s-a obligat să mai plătească drept chirie o sumă egală, timp de nouă luni, în cadrul primului an de contract. G4Media.ro nu a putut afla această sumă.

În contract a fost strecurată și o clauză care, cel puțin aparent, defavorizează Construcții Erbașu: această societate poate emite lunar factura pentru suma minimă, fără să primească raportul lunar convenit referitor la evidența sumelor încasate de Best Digital Kit din vânzarea spațiilor publicitare.

O sursă din piață outdoor, familiară cu detalii din ofertele trimise pentru cele două spații publicitare, a transmis G4Media.ro că prețul cerut în această perioadă pentru mesh-ul de 500 de metri pătrați este de 48.000 de euro/lună, iar pentru cel mai mic – de 43.000 de euro pe lună, ambele sume fără TVA (în total, 91.000 de euro lunar, fără TVA).

Până în prezent, nume mari din lumea afacerilor au contractat aceste spații: Orange, Vodafone, RetuRo etc. Un reporter G4Media.ro a întrebat-o incognito pe fosta patroană a Best Digital Kit despre posibilitatea închirierii mesh-ului mai mic pentru luna octombrie 2024, iar aceasta a transmis că, pentru acea perioadă, spațiul este deja contractat.

De precizat că, la începutul acestui an, la sesizarea Direcției Urbanism din cadrul Primăriei Generale a Municipiului București, Poliția Locală a amendat Best Digital Kit deoarece ar fi amplasat cele două mesh-uri fără a deține aviz de publicitate temporară, situație care data încă din septembrie 2023.

Ascensiune spectaculoasă pentru Erbașu

Construcții Erbașu SA a ieșit în evidență în ultimii ani prin creșterea spectaculoasă a afacerilor: 654 milioane lei cifră de afaceri, 33,4 milioane de lei profit net și 834 de angajați în 2021; 1 miliard de lei cifră de afaceri, 62,9 milioane de lei profit net și 865 de angajați în 2022; 2,2 miliarde lei cifră de afaceri, 283,3 milioane de lei profit net și 1.150 de angajați în 2023. Cifrele de afaceri din 2022 și 2023 nu au mai fost atinse niciodată în cei 33 de ani de existență.

Mare parte din aceste sume provin din contracte pe sume mari semnate cu instituții publice. În 2023-2024, Construcții Erbașu a semnat un contract de 884,12 milioane de lei cu Compania Națională de Autostrăzi pentru realizarea unei secțiuni din Autostrada Transilvania și un altul, de 338,96 milioane de lei pentru proiectarea și execuția Stadionului Nicolae Dobrin din Pitești – licitație organizată de Compania Națională de Investiții.

Alți 900 de milioane de lei vor fi încasați de Erbașu pentru modernizarea bazei Comitetului Olimpic și Sportiv Român de la Izvorani și pentru refacerea Planșeului de la Piața Unirii din Sectorul 4 din București unde Primăria este condusă de Daniel Băluță, recent promovat de Marcel Ciolacu drept prim-vicepreședinte al PSD în locul Gabrielei Firea. Zilele trecute, la semnarea acestor două contracte a fost prezent și Ciolacu care, conform jurnaliștilor prezenți la eveniment, a spus: ”Mă bucur că antreprenoriatul românesc își adaugă astăzi în portofoliu două proiecte importante pentru români! (…) Îi urez succes domnului Erbașu!”

Continuarea pe 60m.ro