Efectele secetei în România: Cartofii sunt cu 30% mai scumpi decât anul trecut. Cât a ajuns să coste un kilogram

Supranumit „pâinea săracului”, cartoful a devenit marfă de preț, pentru că recolta este slabă anul acesta.

Din cauza secetei, cei mai mulți tuberculi au dimensiunea unui ou de găină, iar fermierii confirmă că producția va fi puțin peste jumătate din cea de anul trecut.

Cartofii care au ajuns în piețe costă 4-5 lei kilogramul, deci sunt cu 30% mai scumpi decât cei din 2023. Nici importurile nu vor fi ieftine, pentru că vremea a fost potrivnică pe tot continentul. În Brașov și Covasna, recoltarea cartofilor a început mai devreme. Plantele s-au uscat iar tuberculii și-au încetat dezvoltarea.

Loredana Adam, fermier: „Comparativ cu anii trecuți, cred că vom scoate undeva între 55-65%”.

A fost grindină în primăvară, apoi arșiță. Iar cu puținii cartofi scoși din pământ, fermierii trebuie să-și acopere cheltuielile și să facă și profit.

Jozsef Szocs, fermier: „Uitați-vă ce mici sunt. Asta, de obicei, face peste 40 de tone. Momentan aici avem circa 22 de tone pe hectar”.

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din lume. Doar câteva țări din fosta Uniune Sovietică ne întrec, iar în Uniunea Europeană suntem umăr la umăr cu polonezii.

Anul trecut, fiecare român a mâncat, în medie, peste 3 kilograme de cartofi lunar. Șomerii și pensionarii, chiar 3 kg și jumătate.

Femeie: „Punem și la ciorbică, mai ales în posturi punem cartofi”.

La piață, cartofii recoltați acum costă 4-5 lei kilogramul. Anul trecut au fost circa 3 lei și 50 de bani.

Mihai Matiaș, producător: „Cu 5 lei în general. Unde se lucrează industrial, chimizat, prețurile e normal să fie mai mici”.

Bărbat: „Cam piperat…dar cu seceta asta și cât muncesc țăranii…”.

Pe piața europeană, oferta redusă de cartofi este resimțită mai ales în industria de prelucrare. Prețul cartofilor olandezi pentru procesare a atins un maxim istoric în acest an. Iar în America de Nord e o adevărată criză, așa că bucătarii sunt învățați să facă artificii pentru ca oamenii să nu le simtă lipsa.

Laura Mihalache, bucătar: „Orice legumă transformată în piure, că e morcov, țelină, dovlecel, poate să înlocuiască cartoful”.

Toate aceste variante sunt însă mai scumpe decât cartofii. Orezul și pastele ar fi garnituri sățioase, însă, în tradiția noastră culinară, cartoful – prăjit, fiert sau copt – este împărat.