Magistrat, despre doctoriţele de la Sf. Pantelimon: Și-au atribuit în mod ilegal dreptul de a decide cine trebuie să moară

Cele două doctoriţe de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de omor „şi-au atribuit în mod ilegal şi inuman dreptul de a decide cine trebuie să moară în secţia ATI”, consideră judecătorul care a dispus arestarea lor preventivă.

În documentele instanţei se arată că, după ce bolnavului i-a fost scăzută prima dată doza de noradrenalină, fiind salvat de o asistentă, el s-a trezit şi a avut „o ultimă întâlnire cu soţia sa”

„Judecătorul reţine că inculpatele şi-au atribuit în mod ilegal şi inuman dreptul de a decide cine trebuie să moară în secţia ATI, în ce modalitate, precum şi momentul morţii pacientului …. Fără a specula cu privire la motivul unor astfel de decizii, judecătorul observă că inculpata … aprecia că noradrenalina prelungea suferinţa pacienţilor săi, lipsind divinitatea de dreptul său absolut de a decide cu privire la viaţă şi moarte”, se arată în încheierea de şedinţă prin care Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a celor doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Judecătorul constată că, în cazul pacientului de 54 de ani, după ce i-a fost scăzută prima dată doza de noradrenalină, fiind salvat de o asistentă care a administrat medicamentul, bărbatul s-a trezit şi a avut „o ultimă întâlnire” cu soţia sa.

„Cu toate acestea, în cazul pacientului … inculpatele par a fi cele care au hotărât momentul decesului său, relevant fiind şi că, în cazul în care inculpata … ar fi reuşit la data de 26.03.2024 să suprime viaţa victimei, aceasta nu s-ar mai fi trezit la data de 30.03.2024 pentru o ultimă întâlnire cu soţia sa”, reţine judecătorul.

Magistratul mai notează că tocmai calitatea de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă a celor două inculpate „este de natură să sporească gravitatea faptelor în condiţiile în care acestea, dincolo de responsabilitatea profesională, şi-au asumat responsabilitatea morală ca în activitatea pe care o desfăşoară să depună toate diligenţele necesare pentru acordarea de îngrijiri pacienţilor care îşi pun viaţa în mâinile acestora”.

„Este de neconceput ca o persoană, cu atât mai mult un medic, să ia decizia de a pune capăt vieţii unei persoane, indiferent de starea de sănătate a persoanei”, se mai arată în documentul citat.