Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE
Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureştia fost convocat la MAE după ce fragmente de dronă de provenienţă rusească au căzut pe teritoriul României.
Din dispoziția ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat astăzi, joi, 25 iulie 2024, la Ministerul Afacerilor Externe, ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor fragmente de dronă utilizate de forțele armate ruse în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene.
„Reprezentantul MAE a transmis protestul ferm al autorităților române și a condamnat atacurile repetate ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora. A reamintit că țintirea obiectivelor civile reprezintă crime de război. A subliniat caracterul iresponsabil al loviturilor militare, inclusiv în imediata proximitate a frontierei României, care pun în pericol securitatea națională. Pe un plan mai larg, a evidențiat responsabilitatea exclusivă care revine Federației Ruse, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, pentru deteriorarea gravă a mediului de securitate la Marea Neagră”, transmite MAE.
Resturi de dronă căzute în România
Resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2 au fost identificate în apropierea localității Plauru, județul Tulcea, a anunțat joi Ministerul Apărării Naționale.
MApN anunță joi, printr-un comunicat, că forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în noaptea de miercuri spre joi, în proximitatea frontierei cu România.
Ministerul precizează că a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană.
„Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25”, transmite MApN.
De asemenea, Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 1.20, un mesaj RO-Alert, iar la ora 2.13 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.
Echipe ale Ministerului Apărării Naționale fac cercetări în teren, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național, ca urmare a atacurilor executate asupra infrastructurii portuare ucrainene în ultimele două nopți.
„Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, se arată în comunicat.
MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.